200008964 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisyritykset etsivät markkinoita Komista

Julkaistu: 8.6.2000 0:00

Pohjoinen ulottuvuus jäänyt puheeksi

Syktyvkar Suomalaisyritykset esittäytyvät parhaillaan Komin tasavallan pääkaupungissa Syktyvkarissa. Neljäpäiväiseen tapahtumaan osallistuu kuusitoista suomalaista yritystä ja järjestöä ja vielä välillisesti edustajien kautta 29 yritystä.

Suomi Komissa 2000 -teollisuusnäyttelyyn liittyen Syktavkarissa pidettiin keskiviikkona Euroopan unionin pohjoisen ulottuvuuden ohjelmaa luotaava seminaari.

Messut avasi 1,2 miljoonan asukkaan Komin tasavallan päämies Juri Spiridonov ja Suomen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.). Hän tunnustaa, että Suomen ankarasti Euroopan unionissa ajama pohjoinen ulottuvuus ei ole vielä muuttunut käytännön toimiksi ja hankkeiksi.

-Se on ollut vielä pitkälti pelkkää puhetta. Tavoitteenamme on saada aikaan konkreettisia toimia ja yhteistyötä. Suomi haluaa olla väylä Euroopan unionin ja Komin välillä, Mönkäre sanoi.

Fortum etunenässä

EU-ohjelman tarkoituksena on erityisesti luoda infrastruktuuria, jonka avulla Komin ja muiden Luoteis-Venäjän alueiden laajat raaka-ainevarat saadaan sujuvasti Euroopan-markkinoille.

Suomalaisista yrityksistä Komin raaka-aineita havittelee erityisesti Fortum, jolla on öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeita alueella. Komi on yksi Venäjän suurimmista öljyn ja kaasun tuotantoalueista.

Fortumin Venäjän öljyn etsintä- ja tuotantopäällikkö Knut Furuheimin mukaan pohjoisesta ulottuvuudesta on hyötyä yritykselle lähinnä poliittisella tasolla.

-Se merkitsee Venäjällä poliittisten päätösten nopeutumista.

Furuheimin mukaan kaikki Fortumin hankkeet Luoteis-Venäjällä sopivat hyvin pohjoisen ulottuvuuden alle. Yhtiö suunnittelee yhdessä venäläisen Gazprom-kaasumonopolin kanssa kaasuputkea Itämeren halki Länsi-Eurooppaan ja Barentsin meren Stokmanovskojen jättimäisen kaasukentän hyödyntämistä. Tämän lisäksi Fortum pyrkii vetämään öljyputken Venäjältä Porvoon jalostamolleen ja etsii öljyä Komissa ja sen naapurialueella Nenetsiassa.

Fortum allekirjoitti huhtikuussa sopimuksen Venäjän suurimman öljy-yrityksen Lukoilin kanssa yhteistyöstä Severtek-yhtiössä, jonka ne omistavat puoliksi. Severtekillä on hallussaan rakentamaton Jushno Shapkinskojen öljykenttä Nenetsiassa, jolla arvioidaan olevan noin 23 miljoonaa tonnia öljyä. Kentällä on tarkoitus aloittaa öljyntuotanto vuonna 2003.

Tuoreimmat osastosta