200009387 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aktiivista EU-politiikkaa

8.6.2000 0:00

Norjan nykyisen hallituksen lähtökohtana suhteissaan EU:hun on vuoden 1994 kielteinen tulos kansanäänestyksessä. Se ei kuitenkaan valtiovarainministeri Karl-Erik Schjtt-Pedersenin mielestä estä harjoittamasta aktiivista Eurooppa-politiikkaa. Työväenpuolueen hallitus aikoo olla entistä aktiivisempi ja kehittää suhteitaan sekä koko EU-yhteisöön että sen pohjoismaisiin jäseniin.

-EU-jäsenyys on poissuljettu mahdollisuus tällä hetkellä, ja varsinkin meidän jäsenyyden kannattajien on tunnustettava tilanteen ongelmallisuus. Joudumme pysyttelemään etäällä päätöksenteosta. Ulkopuolinen vapaus ei aina ole todellista, huomattaa Schjtt-Pedersen.

Valtiovarainministeri ennustaa Ruotsin ja Tanskan menevän rahaliitto Emuun. Tämä muuttaa hänen mukaansa Norjan asemaa sekä käytännössä että psykogisesti. Euron vaikutukset ovat sekä positiivisia että negatiivisia.

-Norjalla voi olla eri suhdannevaihe kuin EU:n jäsenillä, mutta toisaalta euroalueen laajuuden ja hallitsevan aseman vuoksi pienen valuutan on vaikea jäädä ulkopuolelle. Tämän päivän rahapolitiikka estää yksipuolisen sitoumisemme euroon, mutta seuraamme tarkasti eurooppalaista talouspolitiikkaa ja euron mukanaan tuomia seurauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?