2000012825 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pienyhtiöehdotus toteutuu karsitussa muodossa

Ekonomi Lassi Mäkinen:

7.6.2000 0:00

Hallitus antoi 31.5. esityksen osakeyhtiölain muuttamisesta. Osakeyhtiön purkamista koskevia säännöksiä aiotaan uudistaa siten, että kaupparekisteri-ilmoituksia laiminlyövät yhtiöt voitaisiin poistaa rekisteristä. Samalla yhtiöiden purkamista koskevaa menettelyä kevennettäisiin.

Pienyhtiömallin isäksi tunnustautuva ekonomi Lassi Mäkinen Lasmak Oy:stä arvostelee lainmuutoksen pienyhtiöehdotusta.

-Muutos toteuttaa pienyhtiöehdotuksen karsitussa muodossa. Hallintomenettelyyn ehdotettuja kevennyksiä käytetään kauppahintana, kun samassa hallituksen esityksessä ehdotetaan helpotettavaksi osakeyhtiöiden poistamista kaupparekisteristä, jos ne eivät ole toimittaneet tilinpäätöksiään julkistettavaksi, Mäkinen sanoo.

Kaupparekisterissä on 90 000 osakeyhtiötä, jotka eivät ole toimittaneet tilinpäätöksiään. Oikeusministeriön mielestä ne ovat omistajiensa hylkäämiä yhtiöitä, jotka voidaan poistaa.

-Ministeriön virkamiesten käsitys on elämälle vieras. Yritykset eivät halua julkistaa tilinpäätöksiään, koska siitä aiheutuisi niille kilpailupaineita, Mäkinen väittää.

Myös yhtiöiden perustamista on tarkoitus helpottaa. Esityksen mukaan yhtiö voitaisiin perustaa varsinaista perustamiskokousta pitämättä, mikä vähentää perustamisessa tarvittavia asiakirjoja. Myöskään yhtiöjärjestyksessä määritellyn osakepääoman vähimmäismäärän ei enää tarvitsisi olla vähintään yksi neljäsosa enimmäismäärästä.

-Nyt hallituksen esittämä pienyhtiömalli on vain repaleinen riepu siitä, millainen se parhaimmillaan voisi olla. En ole kuitenkaan pettynyt, sillä jo turhista pöytäkirjoista ja yhtiöjärjestyksistä luopuminen on merkittävä askel tuskastuttavan byrokratiaviidakon aukonraivauksessa, Mäkinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?