200005688 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Heinonen lupaa tiukat rajat postikilpailulle

Jantonin hakemus hallitukseen ennen eduskunnan kesälomia

6.6.2000 0:00

Postin kirjeenkantoa halutaan avata kilpailulle. Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) aikoo tuoda Janton Oyj:n tytäryhtiön Suomen Suoramainonta Oy:n toimilupahakemuksen asiassa hallituksen käsittelyyn ennen kesälomia. Hallitus suhtautuu Heinosen mukaan kilpailuun periaatteessa myönteisesti, mutta Jantonille vedetään tiukat rajat ja asetetaan kovat vaatimukset.

Kirjeenkannon avaamisesta kilpailulle on haaveiltu eri yrityksissä jo pitkään. Suomen Suoramainonta Oy sai määräaikaisen toimiluvan, mutta lainsäädäntö ja kiistojen käsittely aina Korkeinta hallinto-oikeutta myöten jarrutti toiminnan aloittamista. Kiistoja herätti muun muassa toimilupaan liitetty maksu, joka oli 20 prosenttia liikevaihdosta.

Liikenneministeri Heinosen pohdinnassa on ollut jo jonkin aikaa Jantonin uusi hakemus.

-Tuon hakemuksen hallituksen käsittelyyn ennen kesälomia, Heinonen vahvistaa.

Käytännössä hallitus saa paperinivaskat eteensä tämän kuun aikana, sillä esimerkiksi eduskunta lähtee kesälomalle juhannuksen tienoilla.

Kermankuorinta yritetään estää

Jantonin hakemukselle näytetään periaatteessa vihreää valoa, mutta tiukoilla ehdoilla.

-Keskeinen kysymys on se, miten toimiluvan myöntäminen ei toimi vastoin nykyisen postitoimintalain tarkoituspykäliä. Niissä korostuu vahvasti koko maan ja etenkin syrjäseutujen postipalvelun varmistaminen. Nämä ovat tärkeitä asioita myös vastaisuudessa, Heinonen sanoo.

Keskustelussa on tuotu esille muistutuksia siitä, että Janton keskittyy vain rahaa eniten tuoviin palveluihin. Käytännössä kyse olisi erityisesti pääkaupunkiseudun joukkokirjeistä, kuten kauppojen kanta-asiakaspostista, myöhemmin pankeista ja vaikkapa sähkö- ja energiayhtiöistä. Muu Suomi ja etenkin harvempaan asutut alueet jäisivät epäilyjen mukaan pysyvästi syrjään.

-Keskustelussa on tullut koko ajan esille tämä kermankuorinta-ajattelu ja sen vaikutukset hinnoitteluun yleensä. Tämä on pyritty ottamaan valmistelussa ja tulevassa esityksessä huomioon, Heinonen lupaa.

Hinnoittelu ei eriytyisi

Ministeriö on valmistellut jo pitkään uutta postipalvelulakia, mutta Jantonin hakemusta käsitellään vanhan lainsäädännön mukaan. Uudessa lakihankkeessa jokaiseen kuntaan pitäisi jäädä postitoimipiste ja ykkösluokan kirjeille tulisi valtakunnallinen tasahinta. Samat periaatteet painavat paljon myös Jantonin hakemuksen käsittelyssä.

-Palvelutason määrittelyssä on ollut tärkeänä kohtana se, millainen jakeluverkko ja valmius lähetysten vastaanottoon on, Heinonen vahvistaa.

Kirjeiden tasahinnoittelua Heinonen pitää myös tärkeänä.

-Hinnoittelua ei saa eriyttää alueellisin perustein.

Nykylainsäädännön mukaan toimilupa voidaan myöntää kolmeksi vuodeksi. Heinonen ei ota kantaa siihen, kuinka pitkän luvan Janton todennäköisesti saisi.

-Sisällöstä ei voi sanoa vielä tämän tarkempaa, ministeri sanoo.

Jo etukäteen odotellaan, että poliittisissa piireissä hallituksen linjaus herättää intohimoja. Postikilpailun avaamisella on tiukat kannattajansa ja vastustajansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?