2000010553 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Olutharrastus kasvoi omaksi yritykseksi

Julkaistu: 6.6.2000 0:00

Ennen veimme perhejuhliin olutta pulloissa, nyt sitä viedään tynnyreissä, virnistää Palvasalmen panimon toimitusjohtaja Kirsti Ratinen.

Neljän sisaruksen oluenpanemisharrastus sai viisi vuotta sitten uudet mittasuhteet, kun pystyyn laitettiin perhepanimo. Tuotannosta vastaa Kirsti Ratinen, muut ovat mukana oman toimensa ohella. Vuosi sitten täyspäiväiseksi myyntipäälliköksi palkattiin Jukka Ropponen.

-Päämarkkinamme ovat Keski-Suomessa, mutta koko ajan laajennamme Kuopion suuntaan, Tampereelle ja Helsinkiin, Ropponen sanoo.

Palvasalmen panimon viime vuoden liikevaihto oli 350 tuhatta markkaa, tänä vuonna puoli miljoonaa.

-Tavoite on kasvattaa liikevaihto kolmen miljoonan nurkille, mutta pysyä kuitenkin perhepanimona, yrityksen talousasioista vastaava Markus Hänninen kertoo. Edellisvuoden tulos oli vielä tappiollinen, mutta myynti on noussut 50 prosentilla. Täksi vuodeksi odotetaan nollatulosta tai jopa kääntymistä plussan puolelle.

-Sen verran itsepäisiä olemme, että eteen päin menemme, kunnes firma on jaloillaan, toteaa Hänninen.

Erikoistuotteilla ei suuria markkinaosuuksia tavoitella, mutta niille on omat ostajansa.

Oluen valmistukseen yrittäjät hakivat oppia Englannista, josta tilattiin myös laitteet. Ensin Palvasalmi pani alea, sitten lageria ja nyt myös omaa siideriä.

-Uusia tuotteita mietitään, sillä omaa tuotekehitystä on oltava koko ajan, Ratinen korostaa. Panimolla on muitakin suunnitelmia, mutta suomalaiseen tapaan niitä ei sovi liian aikaisin paljastaa.

Palvasalmi on saanut apua Saarijärven kaupungilta sekä muilta yrittäjiltä. Pienet panimot tekevät yhteistyötä keskenään, ja ovat toisilleen enemmän tuki kuin kilpailijoita. Neuvoja jaetaan esimerkiksi verotuskysymyksissä.

-Aikamoisia veroja maksammekin, siitä pitävät valtiovalta ja alkoholilaki huolen. Yhteistyötä on tehty myös pullotuksessa, joka on aluksi vaikeaa, Ratinen kertoo.

Keski-Suomessa on havaittu todeksi, että yhdessä pärjää paremmin kuin yksin. Yrittäjät ovat tyytyväisiä myös kotikuntiensa sijaintiin.

-Toisin kuin jotkut luulevat, Saarijärvi ei ole lainkaan syrjässä. Täältä on lyhyt matka joka suuntaan ja edullista toimia, Ratinen tuumaa.

Kotiseuturakkaus näkyy myös yrityksen nimessä. Palvasalmi on Saarijärven alkuperäinen nimi vuosisatojen takaa.

Tuoreimmat osastosta