2000010331 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lahjat arvossaan

Julkaistu: 3.6.2000 0:00

Lahjan saaja arvostaa eniten lahjaa, jossa ei ole kuorrutuksena lahjaveroja

Ylioppilas- ja muiden valmistujaisjuhlien sesonkiaikana moni isukki ja kummisetä miettii kuumeisesti, mitä suvun kullannuppu arvostaisi lahjana. Vuosikausia pintansa pitänyt muutaman satasen rahalahjakortti ruusun kera alkaa jo kärsiä imago-ongelmista.

Lahjat voivat olla nykyään arvolahjoja, kuten osakkeita, autoja, jopa asuntoja tai pesämuna sellaiseen. Korut ja muut pikkutavarat jäävät kaukaisempien sukulaisten ja tuttavien annettaviksi.

Arvolahjan antaminen vaatii jo muutakin matematiikkaa kuin pankkikortin saldon laskemista. Verottaja astuu kuvioon mukaan heti, kun lahjan arvo nousee 20 000 markkaan. Eli verottomasti saa lahjoittaa 19 999 markkaa, mutta lahjojen yhteisarvo lasketaan kolmelta viime vuodelta. Jos on siis lahjoittanut jo viime tai toissa vuonna täydennystä lapsensa osakesalkkuun, lasketaan sen lahjan arvo yhteen uuden lahjan arvon kanssa.

Suunnittelemalla ja jakamalla lahjoituksen osiin sukulaisten kanssa voidaan päästä hyvinkin tilanteeseen, että mittavan arvoisesta lahjasta ei mene penniäkään lahjaveroa. Isä voi lahjoittaa lapselle tuon markkaa vaille 20 000 markan potin verran, samoin äiti, ja miksei vielä kummisetä ja mummikin.

Asunto-osakkeen lahjoittamiseen ei kuitenkaan päde 20 000 markan sääntö. Asunto-osakkeesta tai kiinteistöstä ei voi luovuttaa tietyn markkamäärän suuruista osaa, vaan se on luovutettava vain määräosin, esimerkiksi kymmenesosa asunnon arvosta.

Sijoitusjohtaja Marja Lehtiranta Leoniasta sanoo lahjan antamiseen liittyvien vero- ja omaisuudenhoitoneuvojen olevan tällä hetkellä todella kysyttyjä. Lahjoja annetaan tai omaisuutta siirretään seuraavalle sukupolvelle muistakin syistä kuin valmistujaisten takia. Lehtirannalla on muutama hyvä knoppi, joista ei välttämättä kovin yleisesti tiedetä eikä osata kysyä.

-Alle 20 000 markan lahjoituksia voi saada eri henkilöiltä kuinka monta tahansa. Niihin verottaja ei puutu millään lailla, eikä niistä tarvitse tehdä veroilmoitusta. Mutta jos lahja onkin osakelahja tai osakerahastolahja, kannattaa lahjaveroilmoitus tehdä joka tapauksessa, siitäkin huolimatta, että sen suuruus olisi alle 20 000 markkaa.

-Tämä siksi, että kun lahjan saaja joskus myy nämä saamansa osakkeet, hän saa omaa myyntivoittoaan ilmoittaessaan käyttää osakkeiden hankinta-arvona sitä summaa, joka laskettiin niiden arvoksi lahjanantohetkellä, Lehtiranta painottaa.

Lehtiranta muistuttaa myös ns. kolme neljäsosa -säännöstä, eli jos lahjaksi ostetun kohteen, vaikka asunnon, kauppahinta on enemmän kuin kolme neljäsosaa sen käyvästä hinnasta, lahjaveroa ei makseta. Käytännössä esimerkiksi asunnosta neljännes voi näin siirtyä verottomana lahjana.

-Lisäksi asuntokauppojen yhteydessä on aina hyvä miettiä, minkä osan hinnasta ostaja maksaa pankkilainana ja minkä verran esimerkiksi sukulaiselta otettuna korottomana lainana, sillä sekin on täysin mahdollista. Korottomasta lainasta ei joudu maksamaan veroja, mikäli lainasta on tehty normaali velkakirja ja aikataulu takaisinmaksusta.

Isovanhempia kannattaa neuvoa lahja-asioissa siten, että yhdet perintöverot säästetään, mikäli he halutessaan lahjoittaa vaikka ennakkoperintöä, lahjoittavat sen omien lastensa yli suoraan lastenlapsille. Se on verotuksen kannalta huomattava etu, eikä suinkaan mitään veronkiertoa.

Johtava lakimies Juha Koponen Veronmaksajain Keskusliitosta muistuttaa asuntojen ja kiinteistöjen lahjoitusten yhteydessä siitä, että maksettavaksi koituvat perintö- tai lahjaverot saadaan huomattavasti pienemmiksi, mikäli lahjoittajat, vaikkapa isovanhemmat, säilyttävät omaisuuteen hallintaoikeuden tietyn ajan.

-Tätä tehdään paljon esimerkiksi kesäasuntojen yhteydessä, Koponen kertoo.

Koposen mukaan kannattaa myös miettiä isompien omaisuudensiirtojen yhteydessä, onko kauppa parempi vaihtoehto kuin lahja.

Perintö- ja lahjaveroasioihin kysellään Koposen mukaan lähes päivittäin neuvoja. Veronmaksajain Keskusliitto onkin rakentanut verkkosivuilleen näppärän laskurin, jolla kuka tahansa voi käydä tutkailemassa lahjaverojen kertymistä.

Lahjoiksi annetaan kaikesta huolimatta ylivoimaisesti eniten alle 20 000 markan jääviä kokonaisuuksia. Verotusrajasta ollaan hyvin selvillä.

Leonian toinen sijoitusjohtaja Jaana Salo sanoo lapsia varten tehtävän osake- ja rahastosijoittamisen olevan hyvin yleinen pankissa hoidettava lahja-asia. Osakkeiden antaminen lahjaksi on selvästi lisääntynyt viime vuosina, kun yleinen varallisuustaso on noussut.

Myyntijohtaja Ritva Vikström Huoneistokeskuksesta epäilee, että asunto ei ole kovin yleinen lahja-artikkeli. Helsingin keskusta-alueella ei ainakaan tällä hetkellä ole mitään erityistä kysyntää yksiöistä tai kaksioista, mutta Vikströmin mukaan kysyntä kasvaa syksyllä, kun nuorten opiskelut alkavat.

Jos ei halua ostaa lapselleen aivan asuntoa, niin ainakin autokoulu on edelleen yksi suosituimmista lahjoista uudelle ylioppilaalle. Henkilöautokortin saa 6 000-7 000 markalla pääkaupunkiseudulla.

Ja tietysti kaikki kännykkään liittyvä on nuorten suosiossa. Puheaikaa voi antaa lahjaksi operaattorin lahjakortilla, uudet värikuoret ovat kivoja ja miksei kokonaan uusi puhelinkin. Niistä ei ainakaan mene veroa.

Tuoreimmat osastosta