200003226 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eiffelin huipulla kännykkäkin mykistyy

1.6.2000 0:00

Pariisin maailmannäyttelyyn 1899 rakennettu Eiffelin torni hehkuttaa valoillaan uutta vuosituhatta, mutta teletekniikan kehitystä modernin maailman symboli seuraa huonosti. Sen korkeimmalta näköalatasanteella ei voi soittaa kännykällä.

Jonkinlaisen pätkivän yhteyden saa vielä 115 metrissä kakkostasolla, mutta kolmannella tasolla 274 metrin korkeudessa puhelimesta ei löydy tolppaakaan. Vajaa 300 metrin korkeus ei missään tapauksessa vie kännykkää liian kauas maassa sijaitsevista tukiasemista, vaan tavallaan käy päinvastoin. Kun puhelin on yhtä aikaa lähes samalla etäisyydellä useasta asemasta, se sekoaa eikä osaa hakea kenttää.

Tämän voisi paikata omalla antennilla tai esimerkiksi hissikuiluun vedetyllä, niin sanotulla vuotavalla johdolla, joka heijastaisi kännykälle tarvittavan kentän. Gsm-yhteyden puuttuminen tuntuu merkilliseltä, koska torni muuttui radiomastoksi 1918 ja jo 1957 siihen asennettiin myös televisioantenni.

Turistipisteessä leviteltiin käsiä

Tornin turistipisteissä kysymys aiheuttaa hämmästynyttä käsien levittelyä eikä ilmiöön löydy heti selitystä Ranskan suurimmasta teleoperaattorista France Telecomistakaan. Asiakaspalvelussa arveltiin ensin, että minulla on vääränlainen kännykkä.

Naisvirkailija myönsi, että kuuluvuudella voisi olla symboliarvoa, mutta ei silti innostunut ajatuksesta.

-Ehkä se ei ole hyödyllistä. Eiffel-tornissa käy paljon ihmisiä, mutta eivät he mene sinne puhuakseen matkapuhelimella. Pariisissa on paljon katuja, joissa riittää kuuluvuutta.

Torniin rakennettu gsm-linkki aiheuttaisi ongelmia katutasolle. Korkealla paikalla se varaisi tietyt taajuudet omaan käyttöönsä kaikkialta tornin ympäristöstä, ja vaikeuttaisi näin muun verkon käyttämistä.

Siis: jos joku väittää soittavansa postikorttipuhelua Eiffelin tornin huipulta, hän valehtelee. Puhelin on siellä aivan yhtä mykkä kuin Pariisin metrossakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?