2000011269 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rullaluistelijat osoittavat mieltään massatapahtumassa

31.5.2000 0:00

Berliini Kesän aikana Saksassa liikkuvien rullaluistelun harrastajien kannattaa heittää menopelit matkalaukkuun tai auton peräkonttiin, sillä eri puolilla maata järjestetään lähes viikoittain mittavia luistelutempauksia.

Blade Night -idea tuli Saksaan viime ja toissa kesänä sieltä mistä monet muutkin villitykset eli New Yorkista ja näyttää puhkeavan toden teolla kukkaan tänä kesänä.

Berliinissä kauden avaus kokosi neljä viikkoa sitten peräti 50 000 rullaluistelijaa, ja jatkossa tempausta jatketaan joka kuukauden ensimmäisenä ja toisena keskiviikkona Tiergartenin S-Bahn-asemalta.

Kielissä intoa riittää joka keskiviikolle, ja Münchenissä luistellaan maanantai-iltaisin heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Myös Frankfurtissa ja Dresdenissä pitäisi olla omat ryhmänsä.

Aktiivit vaativat parannuksia

Blade Nightit ovat sekoitus huvia, mielenosoitusta ja paikallisista taustaryhmistä riippuen myös kaupallista sponsoritapahtumaa. Kaiken takana on sama ajatus kuin eri puolilla maailmaa toteutettavilla Critical Mass -polkupyörämielenosoituksilla eli oman liikkumismuodon aseman parantaminen.

Kielin tapahtuman järjestäjien mukaan Saksassa on noin kymmenen miljoonaa rullaluistelun harrastajaa, jotka lain edessä rinnastetaan jalankulkijoihin. Koska nopeus kuitenkin kiihtyy kahdeksan pyörän päällä helposti 30 kilometrin tuntivauhdin paremmallekin puolelle, vaativat aktiivit rullaluistinten tunnustamista kulkuneuvoksi ja rinnastamista polkupyörään.

Muutokselle löytyy sympatiaa lähinnä vihreiden kansanedustajien keskuudessa. Autoliitto ADAC sen sijaan vastustaa ajatusta jyrkästi ja häätäisi rullaluistelijat mieluiten kokonaan peltilehmien tieltä.

Dresdenissä yritetään perjantaina 9. kesäkuuta päästä Guinnessin ennätysten kirjaan maailman pisimmällä rullaluistelijaletkalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?