200009449 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mönkäre arvioi hallituksen enemmistön tukevan ydinvoimaa

30.5.2000 0:00

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) arvioi, että viidennellä ydinvoimalalla on takanaan hallituksen enemmistö. Samalla Mönkäre itse kertoo tukevansa ydinvoimahakemusta, kun hakemus todennäköisesti lähitulevaisuudessa tulee.

-Jos hakemus tulee, niin vien sitä eteenpäin. Jos laskelmat ydinvoiman hyödyistä osoittautuvat tarkemmassa tarkastelussa riittäviksi, niin olen ydinvoiman kannalla, Mönkäre sanoi kauppa- ja teollisuusministeriön toimittajatilaisuudessa.

Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n johto on arvioinut, että ydinvoimahakemus tulee syksyyn mennessä. Mönkäre ei halunnut kuitenkaan maanantaina ottaa aikatauluun kantaan. Osa hallituksen ministereistä on suhtautunut ydinvoimaan kriittisesti.

-Arvioin, että ydinvoimalle voisi löytyä hallituksesta jopa enemmistö, Mönkäre sanoi.

Ydinvoimalahakemuksen käsittelyyn kuluu KTM:n energiaosaston ylijohtajan Taisto Turusen arvion mukaan pelkästään ministeriössä enimmillään noin vuosi.

-Jos hakemus tulee, niin ensin se laitetaan ministeriössä lausuntokierrokselle. Lausunnot pyydetään muun muassa säteilyturvakeskukselta, ydinvoimalan sijoituspaikan kunnallishallinnolta ja Ruotsilta. Kaikkeen tähän ja ministeriön valmisteluun kuluu kuudesta kuukaudesta noin vuoteen, Turunen sanoo.

Lausuntojen jälkeen esitys menee koko hallituksen ja aikanaan eduskunnan päätettäväksi.

Mönkäre tuki maanantaina sitä, että verotusta kevennettäisiin yli hallitusohjelman linjauksen. Ajatus on saanut hallituksessa tukea jo usealta ministeriltä.

-Matalien palkkojen tuloverotusta on alennettava, samoin esimerkiksi pienyritysten työnantajamaksuja, Mönkäre linjasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?