200005443 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknoriski on nyt kovempi kuin koskaan

25.5.2000 0:00

Hex-yleisindeksin eilinen kehitys oli täysin sopusoinnussa sen mielikuvan kanssa, että osakemarkkinoiden riskitaso on viime aikoina noussut merkittävästi. Hex-indeksin mukaan suomalaisosakkeilla tehtiin suurimman osan eilistä päivää kauppoja keskimäärin viisi prosenttia alhaisemmin hinnoin kuin tiistaina.

Hex-indeksin kehityksestä on kuitenkaan mahdoton päätellä mitään kaikista Suomen, Euroopan saati maailman osakkeista. Helsingin pörssi on Nokian, Soneran ja muiden teknologiaosakkeiden takia mahdollisesti läntisen maailman teknologiariippuvaisin pörssi.

ielikuva osakkeiden riskitason nousemisesta sai tiistaina sekä vahvistusta että hämmentävää täsmennystä.

Maailman arvostetuimpiin riskinhallintayrityksiin kuuluvan amerikkalaisen Risk Metrics Groupin tiistaina esittelemä riskienmittausmenetelmä Risk Grade osoittaa, että teknologiaosakkeiden hintoihin liittyvä epävarmuus on nyt suurempi kuin koskaan. Pelkistys on mahdollinen, jos hyväksyy Yhdysvaltain kasvuyhtiöpörssin Nasdaqin yleisindeksin kuvastamaan yleistä teknologiaosakkeiden kehitystä.

Nasdaqin riskitaso ylittää Risk Grade -analyysin perusteella osakemarkkinoiden keskimääräisen riskitason yli kolminkertaisesti. Analyysi osoittaa myös, että Nasdaqin riskitaso on huhtikuisen jyrkän kohoamisen jäljiltä merkittävästi korkeampi kuin edellisessä huipussaan vuoden 1998 Venäjän ja Aasian valuuttakriisien aikoina.

Risk Grade -riskimittari perustuu indeksi- ja hintamuutosten keskihajontaan. Mittaustapa on suhteellinen, joten erityyppisten sijoituskohteiden riskit asettuvat samalle viivalle. Kaikkia maailman päämarkkinoita ja tärkeimpiä sijoitusluokkia (osakkeet, korot, valuutat ja raaka-aineet) seuraava Risk Grade kuvaa sijoituksen riskitasoa pisteluvuilla, jotka alkavat nollasta ja kohoavat sijoituksen riskitason mukaan jopa tuhansiin.

Perusluku 100 kuvaa maailman osakemarkkinoiden tuottojen keskihajonnan markkina-arvoilla painotettua keskiarvoa vuosina 1995-99, joka on ollut 20 prosenttia. Risk Metrics -yhtiön mukaan riskilukua voi tulkita niin, että luku 100 kuvastaa kaksi kertaa niin suurta sijoituksen hintariskiä kuin tunnusluku 50.

un maailman osakemarkkinat suodattaa Risk Grade -analyysilla, ilmenee yllättäen, että itse asiassa riskitaso on muutaman viime kuukauden aikana kohonnut merkittävästi vain teknologiaosakkeissa. Kaikkia läntisen maailman osakkeita seuraavan MSCI Eafe -indeksin riskiluku on sekin lievästi kohonnut.

Ainakin Risk Grade puoltaa riskiä karttavalle sijoittajalle edelleen vahvasti sijoitusriskin hajauttamista maailman eri kolkkiin ja useille toimialoille. Analyysin mukaan maailmanlaajuinen MSCI Eafe -indeksi ja teknologiapainotteinen amerikkalaisindeksi Nasdaq ovat riskimielessä toistensa vastakohtia. Riskivertailu kaikkiin maailman tärkeimpiin indekseihin osoittaa, että vain kahdeksan prosenttia osakeindekseistä on turvallisempia kuin MSCI Eafe. Vastaavasti vain seitsemän prosenttia on vaarallisempia kuin Nasdaq.

Euroalueen tärkeimpiä osakkeita seuraava Stoxx Eurotop 50 -indeksi asettuu maailmanindeksin ja Nasdaqin väliin. Euroopan osakemarkkinoiden teknopainotteisuus näkyy siinä, että kaikkia markkinoita rasittava riskitason kohoaminen tämän vuoden alussa on Euroopassa selvästi jyrkempi kuin koko maailmassa.

Risk Grade -analyysi ei seuraa Helsingin pörssiä, mutta New Yorkin listauksen ansiosta kylläkin Nokian osaketta. Analyysin mukaan Nokia on yksittäisenä tekno-osakkeena selvästi vaarallisempi kuin useista erillisistä osakkeista muodostuva Nasdaq-indeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?