200007245 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IVY-maat puuhaavat vapaakauppa-aluetta

Julkaistu: 24.5.2000 0:00

Venäjän keskuspankki tukee Valko-Venäjän valuuttaa

Moskova Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n tulliliiton muodostavien valtioiden päämiehet keskustelivat tiistaina Minskissä Valko-Venäjällä vapaakauppa-alueen perustamisesta maiden välille. Vapaakauppa-aluetta ajaa erityisesti Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko.

-Ilman vapaakauppa-aluetta IVY hajoaa, Lukashenko varoitteli keskusteltuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

IVY-maiden tulliliittoon kuuluvat Venäjä, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadzikistan.

WTO on esteenä

Kirgisian liittymisen viime vuonna maailman kauppajärjestöön WTO:hon on arveltu häiritsevän tulliliiton toimintaa. WTO:n säännöt ovat ristiriidassa tulliliiton sääntöjen kanssa. Tulliliiton muut jäsenet eivät ole WTO:ssa.

Venäjän valtion tullikomitean Minskin kokouksen edellä julkistamien tietojen mukaan Venäjän kauppa Kirgisian kanssa vähentyikin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Venäjän Kazakstanin-kauppa sen sijaan kohosi huomattavasti. Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ajaakin vapaakauppa-aluetta tulliliiton maiden välille.

Venäjän uuden presidentin Vladimir Putinin kanta vapaakauppa-alueeseen ei ole vielä täysin selvä. Venäjä on kuitenkin allekirjoittanut liittosopimuksen Valko-Venäjän kanssa. Sopimuksen on tarkoitus johtaa liittovaltioon ja kaupan esteiden poistumiseen maiden väliltä.

Valko-Venäjän ruplalle tukea

Minskin kokouksen aattona selvisi myös, että Venäjän keskuspankki tukee Valko-Venäjän ruplaa 200 miljoonalla dollarilla. Lainan tarkoituksena on auttaa vakauttamaan Valko-Venäjän valuutta, joka on kärsinyt inflaatiosta Valko-Venäjän keskuspankin avokätisen emissiopolitiikan vuoksi.

Venäjän ja Valko-Venäjän liittosopimuksen mukaan maiden valuuttojen on tarkoitus yhdistyä vuoteen 2005 mennessä, jonka jälkeen rahanpaino-oikeus jää vain Moskovaan.

Tuoreimmat osastosta