20000262 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera ja Nasdaq putosivat tukitasojen läpi

Julkaistu: 23.5.2000 0:00

Teknologiaosakkeiden alamäki jatkui viime viikolla. Nasdaq-indeksi ja Soneran osake laskivat teknisten tukitasojen alapuolelle perjantaina: Nasdaqin päätöskurssi jäi 3 500 pisteen alapuolelle ja Soneran 50 euron alapuolelle.

Tekninen analyysi hakee hintakehityksen suuntaa markkinoiden histo-riasta. Sijoittajaa, joka on aikaisemmin ostanut arvopaperia, pidetään halukkaana ostamaan lisää hinnan laskiessa takaisin samalle tasolle. Hintojen laskun arvioidaan siis pysähtyvän, kun löytyy taso, jolla on aikaisemmin esiintynyt ostajia. Jos tukitaso murtuu, laskun odotetaan nopeutuvan, kun tukitasolla ostaneet sijoittajat myyvät omistuksiaan tappioiden rajoittamiseksi. Hintojen nousu taas synnyttää vastustasoja sijoittajien kotiuttaessa voittojaan ja jatkaessa ostamista vastustason murruttua.

eknisen analyysin heikkoutena on toteutuneen kehityksen kyvyttömyys ennustaa uutisten vaikutusta. Toinen ongelma kehittyy, kun hinnat nousevat uusille tasoille, kuten Nasdaq ja Sonera ovat tehneet viime lokakuusta alkaen.

Jos teknologiaosakkeiden arvostusperiaatteet muuttuivat lokakuussa, on kaikki muutosta edeltänyt kehitys merkityksetöntä hintojen jatkokehitykselle. Jos taas kyseessä on sopulivuosimainen siirtymä, jossa sijoittajat siirtyivät kurssinousun houkuttelemina joukolla ostamaan teknologiaosakkeita, voi aikaisemmilla kursseilla olla huomattavaakin merkitystä tulevalle kehitykselle.

Soneran kurssi nousi lokakuun puolivälin jälkeen, luultavasti yksityistämisuutisten innostamana, 25 euron tienoilta maaliskuun 7. päivän 97 euroon. Sitten ilmeisesti voittojen kotiuttaminen alkoi painaa osakkeen hintaa. Tukitasoja löytyi 75 ja 55 euron kohdalta, ja kurssi jopa nousi toukokuun alussa yli 65 euroon käytyään huhtikuun 17. päivänä 47 eurossa. Perjantaina se sukelsi 43,15 euroon ja jatkoi pudotustaan maanantaina 40,60 euroon.

Ilmoitus Telian yksityistämisestä ilmeisesti ajoi jotkut kotiuttamaan voittojaan Sonerasta Telian antia varten. Teliasta suunnitellaan ruotsalaisille piensäästäjille myytävää kansanosaketta. Pelimies voi tehdä pikavoiton ostamalla suuren osakemäärän antihintaan ja myymällä ne ostoryntäykseen myöhemmin ehtiville piensijoittajille vähitellen. Soneran asema pikavoittoa jahtaavien pelipaperina on heikentynyt, ja epävarmuus yksityistämisen jatkoaikataulusta jäähdyttää lokakuussa alkanutta huumaa.

Vaikka tekninen analyysi kurssikehityksen ennustajana hipookin sekä osumatarkkuudeltaan että tieteelliseltä perustaltaan sääennusteita, voi aikaisempi kehitys antaa jotakin osviittaa odotettavissa olevasta suunnasta. Jos Rovaniemen kesässä yrittää arvioida, kääntyykö 50 celsiusasteesta 30 asteeseen laskenut lämpötila kohta nousuun, on hyvä ottaa huomioon, että Rovaniemen keskilämpötila on lähempänä viittä kuin viittäkymmentä astetta paitsi jos istuu saunassa.

Samalla tavoin voi pitää todennäköisenä sekä Nasdaqin että Soneran laskun jatkumista kohti viime lokakuun tasoja itseään ruokkineiden nousuodotusten laantuessa. Toisin voi käydä vain, jos teknologiayritykset alkavat vähitellen tuottaa muutakin kuin tappiota ja puhelunvälityksen tuottoisuus täyttää odotuksia.

Ruotsissa käytävä matkapuhelunvälittäjien hintakilpailu ei tosin lupaa hyvää: puhelunvälityksen katteet ovat houkutelleet kilpailuun uusia yrittäjiä, jotka myyvät palveluja alempaan hintaan. Tämä on kuluttajien etu, mutta myrkkyä yritysten tuloksille ja tulos-odotuksille.

Tuoreimmat osastosta