20000965 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hirvituhokorvaukset nousevat taas huippulukuihin

Hirvien pelätään tuhonneen talvella ennätysmäärän taimikoita

20.5.2000 0:00

Valtion korvattavien hirvituhojen pelätään nousevan viime talven jäljiltä jälleen huippulukemiin. Paksuluminen talvi ja vahva hirvikanta ovat aiheuttaneet normaalia enemmän tuhoja taimivaiheisissa metsissä. Lisäksi totaalisia taimikkotuhoja arvioidaan syntyneen normaalia enemmän.

Edellisen talven jäljiltä hirvien aiheuttamien metsävaurioiden korvaukset nousivat 23,7 miljoonaan markkaan. Luku saattaa tuntua pieneltä, mutta on todellisuudessa poikkeuksellisen suuri, sillä 1990-luvun korvaukset ovat vaihdelleet 5-11 miljoonan markan välillä vuosittain.

Maa- ja metsätalousministeriössä myös tämän vuoden korvausten pelätään nousevan hyvin korkeiksi. Ministeriön metsäosaston ylitarkastaja Hannu Kukkosen mukaan lopullinen korvausten määrä paljastuu kuitenkin vasta syksyllä, kun metsänomistajat ovat jättäneet korvaushakemuksensa.

Todelliset tuhot korvauksia suuremmat

Todellisuudessa hirvien metsässä aiheuttamat tuhot ovat paljon korvauksia suuremmat. Osastopäällikkö Pekka Airaksinen Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta arvioi vain kymmenisen prosenttia hirvivahingoista tulevan korvausten piiriin.

Viime vuonna hyvitystä haettiin noin 7 000 hehtaarille koko maassa. Määrän uskotaan kasvavan tänä vuonna. Etenkin kun suma vanhojen tuhojen raportoimattomuudesta kasvaa. Esimerkiksi Lapin metsäkeskuksessa tuhoja jäi viime vuonna vaurioita arvioimatta lumien tulon takia.

Metsään sijoittaneelle hirvi- ja peuraeläinten aiheuttama haitta on syötyjä taimia suurempi. Menetyksiä aiheutuu esimerkiksi metsänviljelyn, istutustöiden ja taimikonhoitotöiden kustannuksista. Myös menetetty aika puun kasvatuksessa on otettava huomioon.

Hirvituhoilla on kuitenkin myös kauaskantoisempi merkitys.

-Tulevaisuutta ajatellen tällä on suurempi merkitys kymmenien vuosien päässä hyvälaatuisen sahatavaran saannin vähenemisestä näiltä aloilta, sanoo Airaksinen.

Hirvivahinkojen korvauskäytännössä kritiikkiä on aiheuttanut se, että korvausarvion tekemistä pidetään liian kalliina. Tämä on vähentänyt metsänomistajien alttiutta hakea korvauksia aiheutuneisiin vahinkoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?