200005863 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortumissa asiat pahasti pielessä

18.5.2000 0:00

Entisen SYP:n entinen pääjohtaja Ahti Hirvonen ihmetteli Taloussanomissa (29.4.) kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikön Erkki Virtasen istumista Fortumin hallituksen jäsenenä. Tällainen pääomistaja-valtion suora edustushan loukkaa pörssiyhtiön omistajien oikeutta tasa-arvoiseen tiedonsaantiin ja herättää turhia epäilyksiä muissa osakkaissa. Hallituksen jäsenenhän on ajettava tasapuolisesti kaikkien osakkaiden etuja.

Virtanen lienee estynyt toimimaan Fortumin hallituksessa siksikin, että hän oli tärkein esittelijä ja ehkä päättäjäkin Fortumin listaamisessa pörssiin. Tällöin listaushinta oli ainoastaan noin puolet Fortumin osakkeen todellisesta arvosta. Siinähän kilahti valtion kassaan vain 2,7 miljardia ja valtio kärsi 5-8 miljardin vahingon. Lisäksi vielä myymättä olevan kolmen neljänneksen arvo romahti noin 20 miljardia.

Hirvonen kyseenalaistaa niinikään virkamiesten taidot ja osaamisen hallitustehtävissä. Hän esittää myös omat kriteerinsä valtionyhtiön hallituksen jäsenten valinnalle. Niiden mukaan tuskin kukaan Fortumin hallituksen jäsenistä pystyy hyvin hoitamaan Fortumin asioita. Matti Vuorialla ja Virtasella ei ole yritysjohtajakokemusta, eivätkä he ole perehtyneet energia-alaan ja -politiikkaan. Muilla hallituksen jäsenillä taas tuskin riittää aikaa ja energiaa tehokkaaseen hallitustyöskentelyyn Fortumissa.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Vuoria kaunisteli yhtiökokouksessa 17.4. Fortumin kehitystä ja taloutta. Fortumin liiketoiminnan tulos on todellisuudessa huonontunut neljänneksen viime vuonna. Sijoitetun pääoman ja oman pääoman tuotot ovat edelleen kovin heikkoja. Osakkeen kurssikehitys on ollut surkea, vaikka osake alihinnoiteltiin törkeästi listauksessa pörssiin. Listaaminen olikin paha moka.

IVO:n ja Nesteen yhteen sulattaminen onkin osoittautunut pöyristyttäväksi virheeksi. Sehän on jo nyt aiheuttanut ainakin 10 miljardin vahingot valtiolle. Lisäksi maan sähköhuollon varmuus ja tehokkuus, uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen, valtion arvokkaimman luonnonvaran, vesivoimasähkön, luotettavissa käsissä pysyminen sekä ympäristönsuojelu ovat vaarantuneet.

Lisäksi IVO:n osakkeiden siirto Fortumille tehtiin asianomaisia ministereitä ja edellistä valtioneuvostoa harhaanjohtaen ja eduskunnan ilmaisemaa tahtoa loukaten.

Esitinkin yhtiökokouksessa, että hallitukselle ja ex-toimitusjohtajalle ei myönnettäisi vastuuvapautta. Valtion edustaja, kauppa- ja teollisuusministeriön virkamies Markku Tapio,jolla oli noin 90 prosenttia kokouksen äänivallasta, ilmoitti kuitenkin, että valtio äänestää vastuuvapauden myöntämistä, joten luovuin turhasta äänestyksestä.

Mielestäni Markku Tapio oli kuitenkin osakeyhtiölain mukaan esteellinen päättämään vastuuvapaudesta, sillä hänen nykyinen ja entinen esimiehensä, Erkki Virtanen ja Matti Vuoria, ovat Fortumin hallituksessa. Tapiohan voinee odottaa etua itselleenkin äänestäessään vastuuvapaudesta joko Virtasen määräyksestä tai ilman sitä.

Tapio junaili sitä paitsi Vuorian kanssa tämän pahasti pieleen menneen fuusion. Tapio oli lisäksi yksi päähenkilöistä määrättäessä IVO:n arvoksi fuusiossa vain noin 40 prosenttia sen todellisesta arvosta ja yliarvostettaessa kepulikonstein Nesteen vähemmistöosakkaiden osakkeet yli 30 prosenttia. Tämähän nosti Fortumin hallituksen jäsenen Jaakko Ihamuotilan optiovoittoa parilla miljoonalla.

Suomen energiahuollon saattamiseksi jälleen oikeille raiteille sekä valtion ja Kelan kärsimien valtavien vahinkojen korvaamiseksi tulisi Fortumissa tehdä muun muassa seuraavia muutoksia:

IVO:n osakkeet tulisi vetää pois Fortumista, jolloin IVO voitaisiin jälleen herättää henkiin itsenäisenä, listaamattomana valtionyhtiönä. IVO:n yhtiökokous (valtio) voisi sitten valita valtion luottamusta nauttivista ammattilaisista koostuvan hallituksen IVO:lle. Sille voitaisiin poliitikkojen tyydyttämiseksi valita myös demokraattiseen valvontaan ja energiapolitiikkaan keskittyvä hallintoneuvosto. Tynkä-Fortumin hallintoneuvosto voitaisiin sen sijaan lakkauttaa pörssiyhtiölle haitallisena.

Perustelen IVO:n itsenäisyyttä seuraavasti:

Infrastruktuurivelvollisuuksiensa ja valtion enemmistöomistuksen säilymisen takia ynnä muun edellä sanotun mukaisesti IVO soveltuu huonosti pörssiyhtiö Fortumin osaksi. Pörssiyhtiötähän on johdettava ajaen vain sen omistajien etuja tasapuolisesti ja kasvattaen heidän omistuksensa arvoa.

IVO:n vieminen vilpillisesti Fortumiin merkitsi valtavia vahinkoja valtiolle, kansantaloudelle, sähköhuollolle ja ympäristönsuojelulle. IVO:n nykyarvo Fortumin osana on vain 10-11 miljardia eli vain noin neljännes sen todellisesta arvosta. Valtion omistuksen arvo on siis romahtanut 25-30 miljardilla.

IVO:n osakkeiden siirrolle Fortumiin ei ollut eduskunnan edellyttämää valtioneuvoston siirtopäätöstä. Ainoa keino saada suuri osa IVO-omaisuuden arvosta takaisin valtiolle ja Kelalle onkin vetää pois IVO:n osakkeet Fortumista ja myydä niistä noin puolet kunnon hintaan eläkerahastoille ja sähköyhtiöille, jolloin valtio voinee saada niistä 12-17 miljardia. Valtio voinee sitten pudottaa omistuksensa tynkä-Fortumissa jopa 20-30 prosenttiin saaden siitäkin muutamia miljardeja.

Erkki Rissanen, riippumaton energiatutkija, Helsinki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?