200009019 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liian kallista

Julkaistu: 17.5.2000 0:00

Tähän aikaan vuodesta katuja revitään yleensä auki, usein siksi että maan alle saadaan entistä järeämpää kaapelia. Tietoliikenteen kasvu lisää katutöitä. Niin sanottu langaton internetkin vaatii uusia johtoja ja tukiasemia, sillä kolmannen sukupolven matkapuhelinten ja päätelaitteiden kantama on lyhyempi kuin nykyisten gsm-kännyköiden.

Tänä keväänä katuporan laulu jää kuitenkin vähiin kulttuurikaupunki Helsingin keskustassa. Juhlavuoden maisemaa saa rikkoa vain välttämättömien töiden vuoksi. Amerikkalaisen televisioyhtiön ei siis tarvitse väistellä monttuja, kun se tulee Espalla kuvaamaan nuoria, jotka näppäilevät toisella kädellä tekstiviestejä ja juovat toisella siideriä.

Samanlaisiin kaapelitalkoisiin kuin Ruotsissa ei täällä ryhdytä ilmeisesti koskaan. Periaatteessa yleinen laajakaistaverkko voisi toimia kuin yleinen maantie, mutta Suomessa valtio ei lähde upottamaan miljardien valokaapeleita maahan, sillä hanketta pidetään kalliina, epävarmana ja kilpailua vääristävänä.

Liikenneministeriö luottaa siihen, että uudet tekniikat ja vapaa kilpailu levittävät nopeat internet-yhteydet jollain tavoin lähes kaikkien ulottuville.

Toistaiseksi nopea surfailu on kuitenkin harvojen herkkua. Tilaajajohdot eli niin sanotut viimeiset kuparipätkät ovat paikallisoperaattorien hallussa eikä niitä ole vuokrattu ulkopuolisille sellaiseen hintaan, että kilpailijat olisivat innostuneet tarjoamaan nopeita yhteyksiä kotitalouksille. Omaa verkkoa on rakennettu lähinnä vain yritysasiakkaille.

Vauhtia kilpailuun haetaan oikeudesta sekä eduskunnasta. Tilaajajohtojen pitäisi halventua viimeistään silloin, kun laki edellyttää niiden halkomista kilpailijan rinnakkaiskäyttöä varten.

Taloussanomien kartoitus osoittaa, että nopeita yhteyksiä alkaa olla tarjolla entistä järkevämpään hintaan. Uusien johtojen vetäminen on halventunut, eikä vaihtoehtoinen radiotekniikkakaan maksa enää omaisuuksia.

Edullisimmista yhteyksistä täytyy maksaa muutaman tonnin asennuskulut ja 250 markkaa kuukaudessa. On mielenkiintoista nähdä kuinka moni perhe on valmis maksamaan kiinteitä kuluja 3 000 markkaa vuodessa eli yli kolminkertaisesti tv-lupamaksun verran. Se saattaa olla liikaa, sillä lupamaksustakin valitetaan aina.

Verkot omistaville puhelinyhtiöille aikaveloitus tuntuu sopivan. Ne eivät varmasti pudota laajakaistojen hintoja, jolleivat kilpailijat pakota siihen.

Tuoreimmat osastosta