200002861 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sampo saamassa kolmanneksen Henki-Pohjolasta ja 6,5 miljardia markkaa

Julkaistu: 16.5.2000 0:00

Pohjolan omistajat irrottautuvat If-yhteistyöstä

Taloussanomien saamien tietojen vakuutusyhtiö Sampo on taipumassa tänään myymään Pohjola-omistuksensa Ilmarisen ryhmittymälle. Tämän jälkeen enemmistön Pohjolasta haltuunsa saava Ilmarisen ryhmä aikoo irrottaa Pohjolan If-yhteistyöstä.

Se äänestää asian puolesta tänään kello 15 alkavassa Pohjolan yhtiökokouksessa. Koko viikonlopun ajan jatkuneita omistajien välisiä neuvotteluja käydään vielä viime hetkeen asti tänään tiistaina.

Sampo on ollut valmis hyväksymään noin 100 euron hintaisen myyntitarjouksen, kun päälle lisätään vielä osa Henki-Pohjolasta. Jos Sampo hyväksyy Pohjola-osakkeidensa kappalehinnaksi 100 euroa, se saa potistaan yli 6,5 miljardia markkaa.

Ilmarisen ryhmä tarjosi viime viikolla Sammolle Pohjola-osakkeista 85 euroa osakkeelta eli yhteensä 5,6 miljardia markkaa. Perjantain tarjousta kasvatettiin 25 euron lisäosingoilla, mikä on pehmittänyt Sampoa myyntiin.

Ilmarisen toimitusjohtajan Kari Puron mukaan siivun myyminen Henki-Pohjolasta Sammolle on edelleen mukana uusissa Sammolle tehdyissä ostotarjouksissa. Sammolle myytäisiin Henki-Suomelle siirtyvät Henki-Pohjolan kapitalisaatiosopimukset. Taloussanomien saamien tietojen mukaan Sampo saisi noin kolmanneksen Henki-Pohjolasta.

Skandian käräjöintiuhkailut eivät pelota

Taloussanomien saamien tietojen mukaan Pohjolan omistajat uskovat, etteivät If-kumppanit Skandia ja Storebrand halua miljardikorvausuhkailuistaan huolimatta ryhtyä oikeasti käräjöimään mahdollisista vahingonkorvauksista Pohjolan irrottautuessa Ifistä. Oikeusriidat eivät ole yhdenkään yhtiön tai omistajan etu.

Skandian käräjöinti Pohjolaa vastaan olisi outoa myös siksi, että Pohjola on Skandian suurin omistaja.

Ja vaikka Pohjola olisikin rikkonut If-sopimusta irrottautuessaan siitä ja vaikka Skandia ja Storebrand ryhtyisivätkin oikeustaisteluun, niin Pohjola vastaisi samalla mitalla nostamalla esiin Skandian itse tekemän sopimusrikkomuksen sen myydessä Pohjola-omistuksensa Sammolle.

Yhtenä niin sanottuna sopuvaihtoehtona neuvotteluissa on Taloussanomien tietojen mukaan esitetty myös ratkaisua, jossa If saisi käyttää Palvelu-Pohjolan konttoriverkostoaan omana jakeluverkkonaan. Tämä olisi niin sanottu löyhän yhteistyön vaihtoehto ilman omistuksellista osuutta Ifissä.

-Se olisi aika ongelmallinen muoto, arvioi kuitenkin Ilmarisen toimitusjohtaja Puro.

Pohjola jää elämään vahinkovakuutusyhtiönä

Taloussanomien saamien tietojen mukaan suunnitelmana on, että Pohjola jatkaisi elämäänsä pelkästään vahinkovakuutusyhtiönä. Sen nyt arvonmäärityksen kohteena oleva henkivakuutuskanta siirtyisi Suomi-yhtiölle, joka myisi osan siitä edelleen Sammolle. Yhteistyöryhmään kuuluva Ilmarinen puolestaan jatkaisi eläkevakuutusyhtiönä.

If-kumppaneille Skandialle ja Storebrandille If on ollut myös väline päästä Suomen henki- ja eläkevakuutusmarkkinoille. Irrotettuaan oman vahinkovakuutustoimintansa Ifiin, ne keskittyvät vain tuottoisempiin henki- ja eläkevakuutuksiin.

Alkuperäissuunnitelman mukaan järjestely olisi toiminut hyvin ja markkinaosuuksien valtaaminen onnistunut helposti, kun Pohjola olisi tuolloin kokonaan kuopattu ja Suomi-yhtiökin oli ilmoittanut lopettavansa vakuutustensa myynnin. Markkinat olisivat olleet Sammon ja Skandian keskenään jaettavissa.

Tilanne kuitenkin muuttui kun Suomi-yhtiö, Ilmarinen ja Osuuspankkiryhmä liittoutuivat pelastaakseen Pohjolan ja Suomi-yhtiö ilmoitti aloittavansa uudelleen henkivakuutusten myynnin.

Skandian ja Storebrandin uskotaan nyt haluavan kokonaan eroon vahinkovakuutustoiminnasta, myös If-omistuksesta. Mahdollisena ostajaehdokkaana Ifille on pidetty Pohjoismaiden markkinoille haluavaa saksalaista Allianz-vakuutusyhtiötä tai jotain muuta kansainvälistä vakuutusjättiä.

Tuoreimmat osastosta