200006591 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Itävallan viinien etikettien pikakurssi

Julkaistu: 13.5.2000 0:00

Itävaltalaisten viinien hyllyn edessä on ostajalla usein hankala ongelma: miten tietää viinin ominaisuuksista etiketissä olevien merkintöjen perusteella. Tämä sama ongelma on tietysti monen muunkin alueen viinien kanssa, mutta saksalaisen kieli-alueen viineissä se on erityisen korostunut. Pieni kertauskurssi on siis paikallaan.

Laatuluokitukset perustuvat pitkälti siihen, kuinka paljon viini sisältää potentiaalista alkoholia, joka määräytyy rypälemehun sisältämän sokerin määrästä. Alimmissa luokituksissa, Tafelwein, Lantwein ja Qualitätswein, sokeripitoisuudet ovat alhaisia ja viinin valmistuksessa voidaan lisätä hieman sokeria alkoholipitoisuuden nostamiseksi. Saksan säännöistä poiketen Kabinett on Qualitätsweiniin kuuluva luokitus, jossa ei sallita sokerin lisäämistä. Qualitätsweinista alkaen viinit ovat myös sidottuja etiketissä ilmoitettuun tuotantoalueeseen.

Prädikatswein-termilliset viinit saavat vielä lisäkseen vuosikertamerkinnän. Spätlese ja Auslese ovatkin jo useimmiten tukevia viinejä, joissa on hieman makeutta. Strohwein on tehty olkien päällä kuivattujen rypäleiden mehusta ja Eiswein jäätyneistä rypäleistä. Molemmat ovat jo selkeän makeita viinejä. Makeitten nektareiden Beeren-auslesen ja Trockenbeerenauslesen väliin on Itävallassa saatu vielä yksi luokitus Ausbruch, jota tehdään erityisesti Rustin kaupungissa.

Jotteivät asiat olisi niin yksinkertaisia, on Wachaun viinialue Tonavan rannalla virallisesti luokitellut omat viininsä muilla nimikkeillä. Taas potentiaalisen alkoholin kasvaessa etiketissä voi lukea Steinfeder, Federspiel tai Smaragd. Jälkimmäistä voi verrata suurin piirtein Spätlese-tasoon.

Wachau on muutenkin alue, joka kiinnostaa laatutietoisia viininkuluttajia. Sen erikoinen ilmasto, kylmät yöt ja lämpimät päivät sekä hyvälaatuinen maaperä tuottavat hyvin maukkaita ja hapokkaita Saksan Rheingaun veroisia valkoviinejä.

Itävallan oma valkoinen rypälelajike ja viinityyppi on Grüner Veltliner, jonka viljely kattaa kolmasosan koko Itävallan viinin viljelyalasta. Parhaimmillaan tämä viini on kuiva, hapokas, aromikas ja mausteinen muistut-taen ehkäpä joitain alsacelaisia viinejä nuorena ja valkoisia burgundereita kypsempänä.

Therassen Thal Wachau Grüner Veltliner Smaragd 1995 (Alkon no. 7751, hinta 60,10) on hieman kellertävän värinen ja runsaan tuoksuinen viini, jonka aromit viittaavat hieman mausteiseen suuntaan ja kehittyneeseen viiniin. Maku on tukeva heti alusta lähtien, ja hapokkuus on tuntuva. Pitkähkön jälkimaun yllätys on hanhenmaksanomainen aromi. Vaikkei se olekaan ihan arkipäiväinen aromi viinissä, tässä se on oikein kohdallaan.

Erinomaisen hyvin rakentunut maukas viini on hyvä valinta jopa savustetulle kalalle, sillä sekä sen luonteikas, ryhdikäs hapokkuus että kohtuullisen voimakkaat aromit antavat sopivaa vastusta savukalan voimakkaille aromeille.

Lenz Moser on Itävallan ehkä tunnetuin tuottaja. Erityisesti heidän Mailbergin punaviininsä ovat kuuluisia, mutta samalla alueella Itävallan pohjoisosan Weinviertelissä eli viinineljänneksessä tehdään myös valkoviinejä.

Lenz Moser Prestige Grüner Veltliner Mailberg (Alkon no. 7666, hinta 50,00 mk) on tuoksultaan kohtuullisen antava, ja sitä leimaa mieto parfyymisuus ja myös piikiven aromi. Maku tässä nuorehkossa viinissä (se on takaetiketin mukaan vuosikertaa 1998) on kuiva, tuore, pirteä ja hapokas. Viini on mukavalla tavalla tasapainoinen. Happoja ei ole liikaa eikä myöskään paksua hedelmää, vaan maussa on sopivasti kepeitä ja mineraalisia aromeja. Tämä on hyvä yleisviini arkisille salaateille näin kesän kynnyksellä.

Tuoreimmat osastosta