200007809 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vain siivet puuttuvat

Julkaistu: 13.5.2000 0:00

Kahden lentoluvan mies Pekka Sinisaari lentoaseman päälliköksi

Helsinki-Malmin lentoaseman päällikkönä vappuna aloittanut Pekka Sinisaari, 38, sanoo päässeensä töihin harrastuksensa pariin. Sinisaarella on takanaan 670 lentotuntia ja taskussa kaksi lentolupakirjaa: moottori- ja purjelentolupakirja. Haaveena on päästä vielä laskuvarjohyppykurssille.

Lentoaseman päällikön paikka on lähes kutsumusammatti, sillä Sinisaaren edeltäjä, syksyllä eläkkeelle jäävä Raimo Seppänen, on ollut kentän päällikkönä yli 42 vuotta.

Mitä konkreettisesti tekee Helsinki-Malmin lentoaseman päällikkö?

-Päällikkö vastaa lentoaseman toiminnasta ja hallinnosta, rakennuksista ja kunnossapidosta. Voi siis sanoa, että päällikkö vastaa kaikesta. Olen vuodesta 1998 ollut täällä kunnossapitopäällikkönä, joten nyt tulee yksi virka lisää.

Ennen tuloaan Helsinki-Malmille Pekka Sinisaari on työskennellyt muun muassa Rakennus-Ruolalla ja Puolimatkalla. Koulutukseltaan Sinisaari on rakennusinsinööri.

Miten päädyit lentoasemalle töihin?

-Harrastan itsekin lentämistä, joten valinta oli aika luonteva. Ajattelin, että kun on kentällä, niin on lyhyt matka harrastuksen pariin, mutta nykyisin harvoin pääsee harrastamaan. Ennen kun tuli pidemmän matkan takaa, niin meni vaan lentämään, hän huokaisee.

Sinisaari lentää omien sanojensa mukaan pienillä koneilla.

-Helikopteria en lennä, sillä siihen eivät raharesurssit riitä, hän naurahtaa.

Olet ollut talossa pari vuotta, joten tunnet sen toiminnan. Aiotko muuttaa Helsinki-Malmin lentoasemaa jollain tavalla?

-Kyllä jotain aina pitää parantaa. Sanotaan vaikka niin, että toimintaan pitäisi saada enemmän selkeyttä. Yksi selkeyttämisen kohde on miettiä, mitä muuta kentällä tehdään kuin lennetään ja miten paljon. Täällähän on ollut silloin tällöin esimerkiksi kiihdytysajoja. Täytyy pohtia yhdessä kentällä vuokralla olevien yrittäjien kanssa, mitä halutaan. Jos on paljon oheistapahtumia, niin se on sitten lentopäivistä pois.

Miten vilkkaan kentän päälliköksi olet ryhtynyt? Paljonko teillä on laskuja ja nousuja?

-Viime vuonna jäätiin hieman alle 40 000 operaation. Voi olla, että tänä vuonna mennään hieman siitä yli. Lamavuosina operaatioita oli noin 32 000 vuodessa. Kentän käyttömäärät ovat nousseet melko hyvin pääasiassa koulutuksen ansiosta. Täällähän on lentokouluja ja yrityksiä vuokralla sekä rajavartiolaitos.

Asuuko kentän päällikkö kentällä, eli miten pitkää päivää teet?

-Tulen yleensä seitsemäksi ja olen niin kauan kuin vaaditaan. Asun hyvän matkan päässä Lohjalla. Matkaan menee mennen tullen viisikymmentä minuuttia, mutta se sopii hyvin, koska jää aikaa ajatella asiat selviksi.

Kun taskussa on kaksi lentolupakirjaa, niin paljonko vapaa-ajasta kuluu ilmassa?

-Menin onneton viime vuonna rakentamaan omakotitalon eli harrastan sitä taloa vielä jonkin aikaa. Siihen menee nyt kaikki aika.

Tuoreimmat osastosta