200007201 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rahoitustarkastus tiesi etukäteen Herlinien omistusjärjestelyt

Yhtiö torjuu syytökset omistusmuutosten salaamisesta:

12.5.2000 0:00

Kone Oy:n hallituksen sihteeri ja lakimies Tapio Hakakari muistuttaa, ettei Koneella ole ollut tiedotusvelvollisuutta Herlinin perheessä tapahtuneesta Koneen osakkeiden lahjoittamisesta.

-Tällainen lahja, missä määräysvalta jää lahjan antajalle, on testamenttiin rinnastettava asia. Eihän testamenttejakaan julkisuuteen laiteta, Hakakari sanoo.

Koneen hallituksen puheenjohtaja Pekka Herlin lahjoitti pojalleen, Koneen hallituksen varapuheenjohtajalle Antti Herlinille noin vuosi sitten Konetta omistavien holding-yhtiöiden osakkeita. Pekka Herlin pidätti itselleen kuitenkin määräysvallan niihin. Kone tiedotti asiasta viime tiistaina.

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Jarmo Leppiniemi sanoi eilisessä Taloussanomissa, että sijoittajien olisi pitänyt saada tietää aiemmin Koneen omistusjärjestelyistä.

Hakakarin mukaan lahjoituksen yhteydessä ei Koneen omistuksessa tai määräysvallassa tapahtunut mitään muutosta, koska Pekka Herlin käyttää määräämisvaltaa niin kauan kuin elää.

Rata oli tietoinen

Hakakari sanoo, että ennen operaatiota asiasta on keskusteltu asiantuntijoiden kanssa eikä heidän mukaansa mitään tiedotusvelvollisuutta syntynyt.

-Ratalle on toimitettu, tottakai, kaikki asiaan liittyvät paperit, ja heidän kanssaan on keskusteltu tavasta, jolla asia julkistetaan. Kenelläkään viranomaisilla ei ollut mitään huomauttamista. Julkistaminen tuli meidän kannaltamme tarpeelliseksi, koska henkilöstö loi paineita siihen, mitä firmassa tapahtuu. Halusimme katkaista näiltä huhuilta siivet.

Hakakarin muistuttaa vielä, ettei tämä ole sellainen asia, joka olisi vaikuttanut kurssiin.

-Kurssi on pysynyt ihan samana. Kurssiin vaikuttaa se, miten firmalla menee. Mitään muutosta ei ole tapahtunut siinä, miten tätä firmaa johdetaan määräysvallan suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?