200005691 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

BMW myi Roverin sadalla markalla Phoenix-ryhmälle

Julkaistu: 10.5.2000 0:00

Roverin myynti ilahduttaa ay-väkeä

Lontoo Saksalainen autonvalmistaja BMW myi eilen suurimman osan brittityttärensä Roverin toiminnoista. Kauppahinta oli vaatimattomasti sata markkaa.

Ostajana on Phoenix-ryhmä, jonka taustalla vaikuttavat muun muassa Roverin entinen toimitusjohtaja John Towers, urheiluautovalmistaja Lola ja autonosia valmistava Mayflower.

Roverin työntekijät ja Britannian ammattiliittojohtajat iloitsivat ratkaisusta, sillä nyt yhtiön suurin tehdas säästyy lopettamiselta. BMW päätti reilu kuukausi sitten myydä Roverin riskirahoittaja Alchemy Partnersille, joka kuitenkin vetäytyi kaupasta pari viikkoa sitten.

Sen jälkeen BMW ilmoitti lopettavansa Roverin toiminnan kuukauden sisällä, ellei muuta ratkaisua synny.

Phoenix puolestaan on tavoitellut Roveria jo jonkin aikaa, mutta ryhmän rahoitus on ollut auki. Viime viikonloppuna se kuitenkin löysi kumppanikseen amerikkalaisen First Union Bankin, joka lupasi rahoittaa Rover-hanketta parilla miljardilla markalla.

BMW:lle vielä miljardilasku

Muodollisesta sadan markan kauppahinnasta huolimatta, BMW käytännössä maksaa Phoenixille Roverin ottamisesta. Viime aikoina Rover on tuottanut BMW:lle tappioita 20 miljoonaa markkaa päivässä.

Vaikka osapuolet eivät julkista kaupan yksityiskohtia, Britannian tiedotusvälineiden mukaan BMW joutuu maksamaan muun muassa Roverilta irtosanottavien parintuhannen työntekijän erorahat. Kaikkiaan BMW:n vastuut saattavat nousta viiteen miljardiin markkaan.

Phoenix puolestaan aikoo jatkaa Rovereiden tuotantoa Birminghamin Longbridgen tehtailla. Se aikoo valmistaa Rover-merkillä 25-, 45- ja 75-sarjan autoja sekä MG-urheiluautoja.

Phoenixin tavoitteena on valmistaa 250 000 autoa vuodessa 7 000 työntekijän voimin. Yhtiö aikoo olla kannattava vuonna 2002.

Roverin tuotekehitys, tuotanto ja jakelu siirtyivät Phoenixin haltuun eilen. Sille siirtyi myös MG-merkki, mutta itse Rover-merkki jäi BMW:lle.

Myyntipiikki lisää optimismia

Moni epäilee Phoenixin mahdollisuuksia Roverin pelastajana. Paikalla ovat jo epäonnistuneet niin itsenäiset brittivalmistajat kuin ulkopuoliset pelastajat Honda ja BMW:kin.

Kustannusmielessä Phoenix aloittaa hankalimpaan mahdolliseen aikaan, kun punnan kurssi euroon nähden on huipussaan.

Phoenixin taivaalla on kuitenkin myös poutapilviä. Viime kuussa Roverin myynti kaksinkertaistui sekä tuhtien alennusten että sympatiaostojen vuoksi. Osa noususta saattaa kuitenkin olla kestävää, sillä uusin malli Rover 75 on saanut hyvän vastaanoton alan lehdissä.

Phoenixin visiot laatineella John Towersilla on kokemusta Roverin nostamisesta: yhtiön tunnusluvut kohenivat hänen johdollaan vuosina 1992-94, vaikka sekään ei estänyt Roverin siirtymistä BMW:n haltuun.

Towersin aikana Rover teki yhteistyötä japanilaisen Hondan kanssa. Mikäli Towers ja Honda löytävät jälleen yhteisen sävelen, Rover saattaisi saada Hondalta tarvitsemansa alustat keskisarjan malliensa uusimiseen muutaman vuoden päästä.

Tuoreimmat osastosta