20000445 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huonekaluliikkeet vastustavat sunnuntaiaukioloa

Julkaistu: 9.5.2000 0:00

Sunnuntaipalkkoihin uppoaa liikaa rahaa ja myynti ei kasva

Huonekalukauppiaat eivät halua, että sunnuntaikauppa vapautuu. Kauppiaat eivät usko, että sunnuntaiaukiolo parantaa heidän myyntiään ja pienet liikkeet joutuvat tukalaan tilanteeseen. Myös kampaajien keskuudessa uuteen lakiesitykseen suhtaudutaan nihkeästi. Erityisesti kalliit palkkakustannukset huolestuttavat.

Suomen huonekalukaupan liiton toiminnanjohtaja Taisto Eronen huomauttaa, että huonekalukauppiaat eivät ole uuteen lakiesitykseen tyytyväisiä. Suurimpana ongelmana liitto näkee sen, että pienet huonekaluliikkeet joutuvat kiperään tilanteeseen. Ovet täytyy pitää auki, vaikka siihen ei olisi varaa. Muuten putoaa kilpailun rattailta.

-Ei myyntimäärä vuositasolla nouse. Se vain jakaantuu useammalle päivälle. Meillä on ollut myyntinäyttelyitä, eikä sunnuntai ole ollut mitenkään erityinen päivä, toimitusjohtaja Aulis Oja-Nisula huonekaluliike Kalustemestasta huomauttaa.

Kalustemesta on kahden perheen yritys. Oja-Nisula pelkää sunnuntaiaukioloja, koska henkilökunnan palkkaaminen on kallista. Kalliit palkat saavat myös suuremmat huonekaluliikkeet karsastamaan sunnuntaikauppaa.

-Jos sunnuntaista tulee arkipäivä, työlle pitäisi antaa arkipäivän hinta, korostaa toimitusjohtaja Seppo Vikström Isku Oy:stä ja lisää, että sunnuntaikauppa lisää kysyntää vain marginaalisesti.

Palkkakustannukset huolestuttavat

Kampaajat ja parturit suhtautuvat huonekalukauppiaiden tavoin kielteisesti sunnuntaikauppaan. Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Jouni Korhonen viittaa liiton puolitoista vuotta sitten teettämään tutkimukseen ja huomauttaa, että vain kuusi prosenttia asiakkaista on edes toivonut sunnuntaiaukioloa.

Toimitusjohtaja Titti Hiitola kampaamo Salon Titti Haapalasta on erityisen huolestunut palkkakustannusten lisääntymisestä.

-Meillä on 12 työntekijää. Tuskin asiakkaat haluavat maksaa sitä lisää, mikä sunnuntaipalkoista tulee, Hiitola epäilee.

Autoalalla kiitellään esitystä

Autoalalla lakiesitykseen suhtaudutaan myönteisesti, koska siellä uskotaan, että sunnuntaikauppa lisää myyntiä ja erityisesti parantaa asiakaspalvelua. Alan yleisen ilmapiirin mukaan sunnuntaiaukiolon pitäisi olla jokaisen liikkeen päätettävissä.

-Olemme ajaneet juuri tällaista ratkaisua. Olemme tyytyväisiä, että vuosikymmeniä kestänyt lupien hakeminen sunnuntainäyttelyitä varten on loppumassa, selvittää puheenjohtaja Matti Pörhö Autoalan keskusliitosta.

Pörhö toteaa, että autoalalla sunnuntaiaukiolot ovat erityisen tärkeitä, sillä moni asiakas tekee auton ostamisen kaltaiset suuret ostospäätökset vapaa-aikana. Tähän mennessä autokauppiaat ovat voineet anoa erillisiä lupia sunnuntainäyttelyitä varten, mutta myyminen on ollut sunnuntaisin kiellettyä.

Toimitusjohtaja Seppo Liukko autoliike Tikkurilan Salomaasta uskoo, että autoliikkeet avaavat ovensa asiakkaille kahdesta kolmeen kertaan useammin, kun sunnuntaikauppa vapautuu.

Autoalan liikevaihto Suomessa on noin 71 miljardia markkaa.

Lakiesitys eduskunnalle torstaina

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok.) mukaan sunnuntaiaukioloja koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tämän viikon torstaina. Sasi toivoo, että eduskunta käsittelee lakiesityksen mahdollisimman nopeasti.

-Vuoden vaihde olisi sopiva aika laittaa muutos voimaan, Sasi arvioi.

Sen lisäksi, että esitys mahdollistaisi sunnuntaiaukioloajat auto- ja huonekaluliikkeille sekä kampaamoille ja partureille, se sisältää myös muita laajennuksia.

Lakiesityksen mukaan kaikki kaupat saisivat olla auki sunnuntaisin myös toukokuussa ja marraskuussa perinteisten kesäkuukausien sekä joulukuun lisäksi. Lisäksi jatkuva oikeus sunnuntaiaukioloon annettaisiin kaikille alle neljänsadan neliön päivittäistavarakaupoille. Tähän asti oikeus on ollut vain alle 100 neliön kaupoilla.

-Tällä on selkeä merkitys. Toistaiseksi alle neljänsadan neliön kokoisilla kaupoilla myynnin kehitys on ollut negatiivista, kommentoi toimitusjohtaja Guy Wires Kaupan keskusliitosta.

Kauppojen sunnuntaiaukiolojen vapauttamista on selvitetty viime syksystä lähtien. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi on johtanut työryhmää.

Tuoreimmat osastosta