200005683 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssifuusioiden pitkä taival

9.5.2000 0:00

Viime viikolla julkistettu Frankfurtin ja Lontoon pörssien fuusio oli eräänlainen päätös Euroopassa pitkään vireillä olleille pörssineuvotteluille. Vihdoinkin syntyi jonkinlainen konkreettinen ehdotus, josta saattaa olla hyötyä jopa piensijoittajillekin. Ainakin pörssit itse lupaavat, että fuusio alentaa kaupankäynnin kustannuksia. Tämä Euroopan johtava pörssi olisi myös likvidi eli hinnanmuodostuksen pitäisi olla kunnossa.

Fuusio ei kuitenkaan ole vielä varmaa, sillä esimerkiksi EU-komission kilpailukomissaari Mario Monti on esittänyt lukuisia kysymyksiä uuden pörssin monopolista. Jos yli puolet Euroopan osakkeiden kaupankäynnistä tapahtuisi uuden suurpörssin kautta, miten markkinoilla voisi syntyä todellista kilpailua? Komission mielestä tilanne saattaisi vielä huonontua, jos teknologiapörssi Nasdaq liittyisi fuusioon mukaan, kuten on kaavailtu.

Voi myös kysyä, miten muuten sijoittajille taataan suurtuotannon edun kautta tulevat pienet transaktiokustannukset, jos pörssit eivät fuusioidu. Kaupankäyntijärjestelmien pitäminen erillään ei tuo todellista kilpailutekijää ja lopulta tämä johtaa kustannustason pitämiseen korkeana, jotta tehdyt mittavat investoinnit saadaan katettua. Tämän syklin pohjalla on kaupankäynnin näivettyminen.

Omanlaista monopolistista asemaa markkinoilla edustaa eurooppalaisen Eurexin ja amerikkalaisen CBOT:n asema korkojohdannaisissa. Tämä parivaljakko hallitsee suvereenisesti kapealla segmentillä korkokäyrän tulevia odotuksia. Tiettävästi viranomaiset eivät ole nostaneet ääntä tästä tilanteesta.

Helsingin pörssin Hexin osalta kilpailuvaltti näissä pörssien välisissä fuusiojärjestelyissä on osaltaan heikentynyt, kun suurin osa Nokian vaihdosta tuleekin nyt New Yorkin pörssistä eikä Helsingistä. Johtavan markkinapaikan menetys on tapahtunut alkuvuoden aikana eikä suuria muutoksia ole odotettavissa.

Hex onkin tilanteessa, jossa sen on päätettävä merkittävästä yhteistyöstä entisten kilpailijoidensa kanssa. Pörssien kaupankäynnin siirtyminen internetiin tuo myös uusia neuvottelukumppaneita pöytään. Hexin kannalta oleellista olisikin saada profiilin nostoa nimenomaan teknologiaan keskittyneenä pörssinä, jolloin yhdistyminen Euroopan suurimpaan pörssiin tuskin haittaisi tilannetta. Varsinkin jos kaupankäyntijärjestelmäksi tulisi saksalaisten Xetra-järjestelmä, jota on tutkittu jo Hexissä.

Jos Nasdaq pääsee mukaan Euroopan suurpörssiin, myös New Yorkin pörssin on tehtävä nopeita päätöksiä. Yksinään sekään ei enää pärjää.

Kaupankäynnin tullessa globaaliksi sijoittajat ja toimittajat eivät ehkä tulevaisuudessa seuraa Nokian New Yorkin päätösarvoja, vaan tuijottavat päätteiltään, miten Nokia käyttäytyy Kiinan ja Japanin osakemarkkinoilla. Nokian osakekurssin vaihteluun tulee siten uusi, aasialainen muuttuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?