20000943 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Itämaisen trendikäs auto

Julkaistu: 6.5.2000 0:00

Auto on tila, jota ei paljon sisusteta. Paljon autoilevilla perheillä on usein takapenkillä matkahuopa sekä muutama mieluiten huovan ja istuinten väriin sointuva tyyny. Mitään turhaa autoon ei pidäkään haalia, ja niinpä takavuosien wunderbaumit sekä kaikenkarvaiset maskotit ovat onneksi sukupuuttoon kuolevaa kansanperinnettä.

Jalkatilaan sijoitettava matto on kuitenkin välttämättömyys. Talven loskakeleissä sen on oltava mahdollisimman käytännöllinen ja kosteutta kestävä. Keväällä voidaan kuitenkin heittäytyä kaunosieluisiksi ja vaihtaa tylsä kumimatto kauniiseen villamattoon. Vaikka kenkiin tarttuisikin vielä vähän kuraa, se ei haittaa. Villa hylkii tehokkaasti likaa eikä tarvitse läheskään yhtä usein pesua kuin tekokuidut. Villamatto raikastuu jo pelkästä tuuletuksesta.

Vuosituhannen ensimmäisen kevään sisustustrendi on hengeltään itämainen. Miksei siis myös autonsisustaminen. Niinpä auton jalkatilaan hankitaan pikkuruinen villamatonpätkä, jossa hehkuvat kalliimmista matoista tutut tuhannen ja yhden yön värit: viininpunainen, nutrianruskea ja saniaisenvihreä. Jalkatilaan sopivan maton hinta on helsinkiläisissä mattoliikkeissä noin sadan markan molemmin puolin.

Mikäli autonsisustaja innostuu tosissaan itämaisesta teemasta ja haluaa hankkia pehmeät matot myös istuinten päälle, on syytä katsella jo kalliimpia silkkisekoitemattoja. Niiden pinta on pehmeämpi, ja ne myös taipuvat myötäilemään notkeammin istuimia kuin villamatot. Sitä paitsi villamatto voisi kutittaa istujan selkää kiusallisesti ohuiden kevätvaatteiden läpi. On kuitenkin muistettava, että toisin kuin villaiset, silkkisekoitteiset matot eivät sovi lattialle. Ne likaantuvat helpommin ja niiden puhdistaminenkin on vaivalloisempaa.

Itämaisten mattokuosien yhdistely vaatii taitoa. Liian uskalias yhteensovittaminen saa oman auton helposti näyttämään kiertelevän mattokauppiaan kotterolta. Tyylikäs ja hillitty lopputulos sen sijaan on kuin kutsu nautinnollisen keväiselle autoajelulle.

Tuoreimmat osastosta