200004567 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssiheilahtelu saa sijoittajat karttamaan yrityslainoja

Julkaistu: 6.5.2000 0:00

Sijoittajat siirtyneet jälleen vakaampiin valtion

Markkinoiden epävakaa heilahtelu on ajanut sijoittajat pois yrityslainoista varmempiin sijoituskohteisiin joukkolainamarkkinoilla. Huhtikuun lopussa suuren riskin lainoja ei laskettu liikkeelle ollenkaan, vaan sijoittajien kiinnostus kohdistui valtion obligaatioihin ja muihin korkean luottoluokituksen lainoihin.

Sijoittavat pyrkivät taas riskinlainojen sijasta laatuun, eli AAA-luokan lainoihin.

OKO:n velkaemissioyksikön rahoituspäällikkö Teijo Rantatupa arvelee, että riskilainojen emissiot voivat olla jäissä muutaman kuukauden. Hän ei kuitenkaan usko, että kyseessä on pysyvä sijoituskäyttäytymisen muutos.

-Epävakaat markkinat ovat saaneet sijoittajat hakemaan varmuutta valtion ja muista AAA-luokan lainoista. Tämä ei missään nimessä ole pitkäaikaista, vaan riippuu lähinnä Nasdaqin liikkeistä.

Vähäisempikin tuotto kelpaa taas, kunhan sen saaminen on varmaa.

Alkuvuonna euromääräisistä emissioista on viikoittain ollut reittaamattomia lainoja keskimäärin puolet. Myös riskilainat ovat alkuvuodesta tehneet kauppansa. Pörssin raju liikehdintä on saanut sijoittajat kuitenkin pakenemaan parhaan luottokelpoisuusluokan lainoihin. Yritysriskiin sijoittaneet ovat siirtyneet high-yield lainoista investment grade -luokkaan.

Viime vuonna lainamarkkinoiden matala tuottotaso kasvatti sijoittajien halua riskinottoon. Yritysjärjestelyihin liittyvät emissiot hinnoitellaan sijoittajan kannalta hyvin, mutta vaara rahojen menettämiseen on suurempi. Luottokelpoisuudeltaan vain keskitasoa olevat yritykset saattoivat vielä viime vuonna ja tämän vuoden alussa helposti hankkia rahoitusta joukkolainamarkkinoilta.

Tuoreimmat osastosta