200003263 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Politiikka lyhyesti

Julkaistu: 5.5.2000 17:08

Tasavallan presidentti nimitti arvonimilautakunnan

Tasavallan presidentti nimitti perjantaina ensimmäistä kertaa uuden lain mukaisen arvonimilautakunnan. Suuria käytännön eroja uusi laki ei tuonut tullessaan. Aiemmin arvonimilautakunnan asetti valtioneuvosto.

Lautakunnan puheenjohtajana on aiempaan tapaan pääministeri eli nykyisin pääministeri Paavo Lipponen. Lautakuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, ja heidät nimitetään kuudeksi vuodeksi kerrallaan.

Vanhasta lautakunnasta neljä jäsentä oli erovuorossa. Heistä seuraavalla kuusivuotiskaudella jatkaa vain professori Matti Klinge. Uudet jäsenet ovat kansanedustaja Outi Ojala, varatoimitusjohtaja Seppo Perttula ja professori Mirja Saari. Kolmen vuoden toimikaudeksi nimitettiin vanhasta lautakunnasta ministeri Heikki Haavisto, toimitusjohtaja Kari Jalas ja toimitusjohtaja Kaarina Suonio. Kolmen vuoden päästä he ovat erovuorossa. STT-Taloussanomat Unkarin EU-pyrkimyksille tukea Ollilalta ja Lipposelta

Unkarin pyrkimys liittyä EU:n jäseneksi sai perjantaina vankkaa tukea niin Suomen hallitukselta kuin Nokialtakin. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi olevansa varma siitä, että Unkari on ensimmäisten uusien jäsenten joukossa, kun EU laajenee.

Lipponen ja Unkarin pääministeri Viktor Orban avasivat yhdessä Nokian kymmenennen matkapuhelintehtaan Luoteis-Unkarin Komaromissa.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila kiitti Unkaria hyvästä yhteistyöstä ja sanoi sen osoittavan, miten esimerkillisen hyvin Unkari etenee jäsenyysvalmisteluissaan.

-Me Suomessa toivotamme Unkarin tervetulleeksi EU:n jäseneksi, Ollila sanoi. STT-Taloussanomat Ahtisaarelle SPR:n korkein huomionosoitus

Presidentti Martti Ahtisaari sai perjantaina Suomen Punaisen Ristin korkeimman huomionosoituksen, kun tasavallan presidentti myönsi hänelle SPR:n ansioristin. Ansioristin myöntämistä oli esittänyt SPR:n hallitus.

Presidentti Ahtisaari toimi virkakautenaan Suomen Punaisen Ristin ensimmäisenä suojelijana. Järjestö muistutti perusteluissaan, että Ahtisaari on toiminnallaan tukenut Punaisen Ristin toimintaa Kosovon kriisin avustamisoperaatiossa sekä vaikuttanut ratkaisevalla tavalla sotatoimien päättämiseen kriisialueella. STT-Taloussanomat Unkari ei liity Itävallan painostustoimiin

Unkari ei aio jatkossakaan liittyä EU-maiden painostustoimiin Itävaltaa vastaan. Presidentti Arpad Göncz selosti maansa päätöstä perjantaina Unkarissa vierailevalle pääministeri Paavo Lipposelle (sd.). Samasta aiheesta keskusteltiin myöhemmin myös pääministeri Viktor Orbanin kanssa.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel vieraili Budapestissa viime viikolla ja tapasi maan johtoa. Unkari on Sveitsin lisäksi tällä hetkellä ainoa maa, jonne liittokansleri on päässyt kahdenväliselle vierailulle.

Päätös jatkaa kanssakäymistä Wienin kanssa johtuu unkarilaisten mukaan siitä, että EU:n ulkopuolisena maana heillä ei ole muuta keinoa pitää Itävaltaan yhteyttä kuin kahdenväliset suhteet. Tshekki, Slovakia ja Puola ovat sitä vastoin ilmoittaneet noudattavansa EU-maiden linjaa suhteessa Itävaltaan. STT-Taloussanomat Lakkovaroitus kolmelle

Silja Linen matkustajalaivalle

Silja Line -varustamon matkustajalaivoille on asetettu varoitus myötätuntolakosta ensi maanantaiksi. Suomen Merimies-Unionin lakonuhka koskee kahta Tukholmaan ja yhtä Tallinnaan liikennöivää alusta.

Ellei kiistaa saada ratkaisua, maanantaina alkuillasta Helsingistä lähtevä Silja Serenade, Turusta lähtevä Silja Europa sekä Tallinnaan illalla liikennöivä Finnjet jäävät satamiin.

Työtaistelutoimilla painostetaan toisen, Sea Containers -varustamon kanssa käytävän sopimuskiistan ratkaisemiseksi. Merimies-Unioni protestoi sitä, ettei Sea Containersin SuperSeaCat Four alukseen ole saatu neuvoteltua hyväksyttävää työehtosopimusta.

Unioni yritti perjantaiaamuna pysäyttää SuperSeaCat Four -aluksen Helsingin satamaan. Alus pääsi kuitenkin lähtemään satamatyönjohtajien avustamana käytännössä liki aikataulussaan. STT-Taloussanomat

Tuoreimmat osastosta