200003443 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ison-Britannian keskuspankki antoi teollisuudelle hengähdysaikaa

Julkaistu: 5.5.2000 0:00

Korot pysyvät ennallaan nousuodotuksista huolimatta

Lontoo Ison-Britannian keskuspankki piti eilen päättyneessä kokouksessaan yllättäen maan peruskoron ennallaan. Uutistoimisto Bloombergin kyselyn mukaan useimmat ekonomistit odottivat peruskoron nousevan nykyisestä kuudesta prosentista 6,25 prosenttiin.

Tällä kertaa keskuspankki näytti pikemminkin kuuntelevan maan vaikertavia teollisuusyrityksiä kuin Lontoon Cityn ekonomisteja ja analyytikoita. Kun euron kurssi puntaan nähden laski selvästi alkuviikosta, teollisuuden hätähuudot kävivät yhä äänekkäämmiksi.

Punta on nyt 23 prosenttia kalliimpi euroon nähden kuin mitä se oli yhteisvaluutan syntyessä. Jo silloin punta oli selvästi pitkäaikaista keskiarvoaan arvokkaampi. Myös Ison-Britannian korkotaso on pysynyt sitkeästi pari prosenttiyksikköä euromaita korkeammalla tasolla.

Toshiba yhtyi valituskuoroon

Yksi punta maksaa nyt yli kymmenen markkaa, kun se alimmillaan viisi vuotta sitten maksoi 6,5 markkaa.

Korkea punnan arvo kurittaa etenkin maan vientiteollisuutta. Viimeksi eilen japanilaisen Toshiban pääjohtaja Taizo Nishimuro varoitti Financial Timesissa, että yhtiö saattaa joutua sulkemaan viimeisenkin brittitehtaansa korkean valuuttakurssin takia. Yhtiön mielestä Britannian tulisi liittyä nopeasti euroon.

Myös saksalainen BMW on syyttänyt brittityttärensä Roverin vaikeuksista valuuttakurssia ja euroon liittymättömyyttä.

Samanlaisia valituksia on esittänyt myös amerikkalainen autonvalmistaja Ford. Aikaisemmin British Steelinä tunnettu Coruskin harkitsee peribrittiläisistä juuristaan piittaamatta tuotantonsa siirtämistä ulkomaille.

Maan teollisuuden viennistä puolet menee euromaihin ja vientiteollisuuden vaikeudet näkyvät tuotantoluvuissa. Chartered Institute of Purchasing ja Supplyn (CIPS) tilastojen mukaan teollisuustuotteiden vienti laski selvästi huhtikuussa.

CIPS:n mukaan korkea punnan arvo on lähes ainoa syy vientitilausten menetyksiin.

Kotoperäinen inflaatio uhkaa

Tehdasteollisuuden vaikeudet eivät kuitenkaan vielä ole heijastuneet kuluttajien odotuksiin. Lähes 1980-luvun kaltainen asuntobuumi ei näytä pysähtyvän ja myös vähittäiskauppa käy vilkkaasti.

Kun asuntojen hintojen vuosittainen nousu on 15 prosenttia, myös palkkavaatimukset ovat kohonneet.

Etenkin maan eteläosien taloutta uhkaa ylikuumeneminen, jonka hillitsemiseksi koronnosto olisi tarpeen.

Walesin ja Pohjois-Englannin teollisuuspaikkakunnilla ei ole ylikuumenemisen vaaraa. Työttömyys on edelleen ongelmana eivätkä monivuotisen talouskasvun hedelmät ole levinneet niin kauaksi Lontoosta.

Lontoon alueen bruttokansantuote henkeä kohti on yli kaksinkertainen Pohjois-Irlantiin ja Walesiin verrattuna.

Tuoreimmat osastosta