200001344 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Baltian maiden pörssit mukaan Norex-yhteispörssiin

Julkaistu: 3.5.2000 0:00

Tallinnan pörssin Gert Tiivas: Myös Helsinki ehdotti yhteistyötä

Tukholma Viron, Latvian ja Liettuan arvopaperipörssit ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen liittymisestä pohjoismaiseen Norex-pörssiyhteistyöhön. Yhteistyön uskotaan lisäävän sijoittajien kiinnostusta Baltian markkinoihin sekä vilkastuttavan osakekauppaa Skandinavian ja Baltian maiden välillä.

Näillä näkymin Tallinnan, Riikan ja Vilnan pörssit tulevat mukaan yhteispohjoismaiseen osakekaupankäyntiin jo ensi vuoden puolivälin tienoilla.

-Tavoite on kunnianhimoinen, sillä meillä on vielä paljon tehtävää kaupankäyntistandardien kehittämisessä ja toteuttamisessa. Mutta jos haluamme pärjätä kilpailussa, meidän on mahdollisimman nopeasti täytettävä eurooppalaisten standardien asettamat vaatimukset, sanoo Tallinnan pörssin johtaja Gert Tiivas.

Myös Helsingin pörssi ehdotti yhteistyötä Tallinnalle, mutta Tiivaksen mukaan Norex oli virolaisille parempi vaihtoehto.

-Helsingin pörssi otti yhteyttä meihin viime vuoden puolella. Heidän ehdotuksensa oli melko samanlainen kuin Norexin, Tiivas toteaa.

Hänen mukaansa Tallinnan pörssin päätökseen valita Norex Helsingin sijaan vaikutti muun muassa epätietoisuus eurooppalaisen pörssiyhteistyön tulevaisuudesta sekä Helsingin pörssin linjanvetoon liittynyt epävarmuus.

Helsinkiä kosittu mukaan Norexiin

Norex on Tukholman ja Kööpenhaminan arvopaperipörssien vuonna 1998 perustama yhteispörssi, jonka tavoitteena on luoda pohjoiseurooppalainen arvopaperikauppapaikka ja jonka jäsenpörsseillä on yhteinen kaupankäyntijärjestelmä ja yhteneväiset säännöt.

Oslon pörssi allekirjoitti aiesopimuksen yhteistyöhön liittymisestä viime vuoden marraskuussa ja Reykjavikin pörssi reilu kuukausi sitten. Helsingin pörssi ei ole yhteistyöhön liittynyt.

-Olemme useaan otteeseen olleet yhteydessä Helsingin pörssiin, jolle on tarjottu mahdollisuutta tulla mukaan tasavertaisena jäsenenä, mutta tähän mennessä he ovat kieltäytyneet ehdotuksesta. Ei ole kuitenkaan minun asiani kommentoida mahdollisia syitä tähän, sanoo Nordic Exchangesin hallituksen puheenjohtaja Hans-Ole Jochumsen, joka on myös Kööpenhaminan pörssin toimitusjohtaja.

Norexin pörssijohtajat esittivät kuitenkin toivomuksensa Helsingin mukaantulosta.

Tällä hetkellä Norex-pörssissä käydään kauppaa pelkästään osakkeilla, mutta tarkoituksena on laajentaa kaupankäynti koskemaan myös joukkolainoja ja johdannaisia.

Islanti tulee mukaan kaupankäyntiin sekä osakkeiden että joukkolainojen osalta tämän vuoden loppuun mennessä ja Norja ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Tuoreimmat osastosta