2000011583 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finlandia Vodkalle etsitään uusia omistajia ulkomailta

Julkaistu: 29.4.2000 0:00

KTM:n mukaan enemmistöomistus jää

Lähiaikoina yhtiöitettävälle Finlandia Vodkalle etsitään osakkaita ulkomailta. Kauppa- ja teollisuusministeriön johdon mukaan Finlandian enemmistö säilyy kuitenkin kotimaisissa käsissä. Suurista rahoista puhutaan, sillä koko Finlandia-tuotemerkin arvoksi on määritelty noin miljardi markkaa.

Johtaja Markku Tapio kauppa- ja teollisuusministeriöstä myöntää osakkaiden etsinnän. Finlandia Vodkan yhtiöittämistä edeltäneessä keskustelussa ennustettiin jopa, että koko sen liiketoiminta myytäisiin.

-Finlandiaa ei myydä, mutta vähemmistöosakkaita on nyt etsitty ja etsitään, Tapio linjaa.

Käytännössä etsinnän tuloksena on Finlandian omistuksen laajentaminen Suomen ulkopuolelle.

-Osakkaita etsitään ulkomailta, Tapio vahvistaa.

Tapio on myös Altia Groupin hallituksen puheenjohtaja.

Yhtiöittämistä odotetaan

Finlandia Vodkan liiketoiminnan yhtiöittämisestä tehtiin päätös tämän vuoden tammikuussa. Uudesta yhtiöstä tulee Altia Groupin tytäryhtiö Primalcon ja Havistran rinnalle.

-Yhtiöittämisen käytännön järjestelyt ovat työn alla. On päätetty, että ne valmistuvat ennen kesää. Todennäköisesti yhtiö aloittaa ennen kesää ja viimeistään ennen syksyä, Altia Groupin pääjohtaja Veikko Kasurinen kertoo.

Koko Finlandia Vodkan myyntipuheita Kasurinen kommentoi varovasti.

-En voi muuta sanoa kuin, että tuonkaltaisia päätöksiä ei ole tehty eikä yhtiön hallitus ole tehnyt. Olisiko se mahdollista, niin en ota yhtiön hallituksen puolesta kantaa. Tuo huhu nyt on yksi vaihtoehto monien joukossa.

Ostajaehdokkaita riittää

Jo etukäteen odotellaan, että vähemmistöosakkuudellekin riittäisi ostajakandidaatteja. Todennäköisinä ostajaehdokkaina pidetään vodkamarkkinoilla jo toimivia alkoholituottajia tai tukkureita. Näitä yrittäjiä taas on maailmalla suuri joukko.

Finlandia Vodkan liikevaihto oli viime vuonna lähes 300 miljoonaa markkaa. Sen osuus laatuvotkan markkinoista on 5,6 prosenttia. Maailman votkamarkkinoiden myyntitilastoissa Finlandia sijoittuu 13. sijalle.

Tuoreimmat osastosta