200002273 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera kiri takaisin pudotusta

27.4.2000 0:00

Soneran osakekurssin perusteella sijoittajat olivat kohtalaisen tyytyväisiä yhtiön alkuvuoden tulokseen. Yhtiö julkaisi hieman viime vuoden alkuneljännestä vahvempia lukuja, mutta ennakoi samalla, että koko vuosi jää viimevuotista heikommaksi.

Osakkeen nousuvauhti vaihteli pitkin päivää viiden prosentin molemmin puolin. Iso osa noususta liittyi epäilemättä Soneraan itseensä, mutta osan siitä saattoi aiheuttaa sijoittajiin ainakin toistaiseksi palannut teknologiainto. Myös torstaina osavuosituloksensa esittelevä Nokia oli suunnilleen viiden prosentin nousussa.

Yhden päivän kurssinousuksi neljä-viisi prosenttia on paljon, jos sitä verrataan perinteisiin osakemarkkinoille tyypillisiin päivätuottoihin. Mutta jos vertailukohdaksi otetaan viime kuukausien nousut ja laskut, jää viiden prosentin nousu varsinkin Sonerassa helposti jopa huomaamatta.

Soneran lyhyenläntä kurssihistoria Yhdysvaltain teknologiapörssissä Nasdaqissa jättää eilisen kurssiliikkeen kalpeaksi. Sonera listasi osakkeensa Nasdaqiin viime lokakuussa. Vaikka listaus tuskin vaikutti asiaan, alkoi suunnilleen saman tien useimpien teknologiaosakkeiden ennenkokematon kurssinousu.

Soneran osake oli maaliskuun puoliväliin mennessä kivunnut viidessä kuukaudessa viittä vaille 250 prosenttia. Nousu oli poikkeuksellisen kovaa - mutta myös jopa teknologiaosakkeelle poikkeuksellisen nykivää.

Soneran epätavallista kurssikehitystä kuvaa esimerkiksi vertailu alan maailmanjättiin Vodafone AirTouchiin. Huikeasti Soneraa suurempi yhtiö kirjasi vaivoin 50 prosentin kurssinousun samaan aikaan, kun Sonera kiri aivan omilla sataluvuillaan.

Teleosakkeet käyttäytyivät kumpikin aivan omalla tavallaan myös maaliskuun puolivälissä alkaneessa kurssipudotuksessa. Sonera osoittautui jyrkemmäksi myös alamäessä: Vodafonen 12 kuukauden tuotto putosi reilusta 50 prosentista suunnilleen 25 prosenttiin. Sonera rytisi samaan aikaan vajaasta 250 prosentistaan sataan prosenttiin. Viime syksyiselle ostajalle Sonera on siis edelleen ollut verrattomasti tuottoisampi sijoitus - kunhan vain hermot ovat kestäneet.

Soneran ja Vodafonen eroa korostaa kurssikäyrien vertaaminen Nasdaq Composite -yleisindeksiin. Vodafone on lokakuussa alkaneesta noususta alkaen koko ajan roikkunut yleisindeksin alapuolella. Sonera puolestaan on voimakkaammasta tempoilustaan huolimatta edelleen selvästi indeksin yläpuolella.

Kuten aina, tämänkin vertailun saa toisenlaisella tarkastelujakson valinnalla tietenkin näyttämään aivan toiselta. Runsaan kuukauden mittainen tuottovertailu osoittaisi Vodafonen parhaaksi, Nasdaqin yleisindeksin kakkoseksi ja Soneran heikoimmaksi.

Nokian osakkeen ottaminen mukaan epäortodoksiseen vertailuun teleosakkeiden ja teknologiaindeksin kanssa osoittaa, että Nokia ei ehkä olekaan aivan ilkeän heilurimaineensa veroinen. Karkeasti ottaen Nokia näyttää nousseen kuin Sonera, mutta laskeneen kuin Vodafone.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?