2000010889 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusosuuskuntia jo yli tuhat

Julkaistu: 27.4.2000 0:00

Vuoden 1987 jälkeen Suomeen on perustettu jo yli tuhat niin sanottua uusosuuskuntaa. Tuhannes uusosuuskunta on Helsingin Ekorakentajat Osuuskunta.

-Uusosuuskuntien nousua voi kutsua lumipalloilmiöksi. Se alkoi lamasta ja sitä seuranneesta suurtyöttömyydestä, kehuu projektipäällikkö Hanna-Leena Asunta.

Vaikka osuuskuntien perustaminen on hieman hiljentynyt, niin minkäänlaisia merkkejä osuuskuntabuumin laantumisesta ei Asunnan mielestä näy.

-Yhä useampi joutuu työllistämään itse itsensä. Pitkäkestoiset työsuhteet ovat jäämässä historiaan ja palkkatyön ja yrittäjyyden raja hämärtyy. Siihen rajapintaan osuuskunta sopii mainioksi välineeksi ottaa vastuuta omasta elämästä.

Helsingin Ekorakentajat Osuuskunnan jäsenen Timo Kulhian mukaan he päätyivät osuustoimintamalliin, koska se sopii hyvin ekologiseen pilottitoimintaan. Osuuskunnan budjetoitu liikevaihto on seuraavalle viidelle vuodelle kolme miljoonaa markkaa ja se työllistää tällä hetkellä viisi jäsentä.

Osuuskuntatoiminta kiinnostaa myös työministeriötä. Johtaja Anssi Paasivirta työministeriöstä sanoo, että se otetaan mukaan myös työministeriössä valmisteilla olevaan uuteen strategiaan.

-Osuuskuntapohjainen yrittäjyys sopii erittäin hyvin esimerkiksi palvelualoille. Se on erinomainen omaehtoinen työllistämisen väline ja sopii nykyiseen pätkätyökulttuuriin, Paasivirta sanoo.

Hänen mielestään osuuskuntien lisääntyminen ei ole ongelmatonta.

-Yrittäjät, yrittäjäjärjestöt samoin kuin työntekijä- ja työnantajajärjestöt vierastavat osuuskuntamuotoisia yrityksiä.

Tuoreimmat osastosta