200002770 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinat karkaavat pörsseistä

Julkaistu: 26.4.2000 0:00

Maailman johdannaispörssit ovat parhaillaan kahden tulen välissä: samojen asiakkaiden rahavirroista kilpailevat samaan aikaan muut pörssit ja ehkä vielä kovemmalla voimalla pörssien ulkopuoliset, niin sanotut otc-markkinat.

Kansainvälisen selvityspankin BIS:n kokoamien tilastojen mukaan virallisten johdannaispörssien osuus koko maailman johdannaismarkkinoista on kutistunut alle 20 prosenttiin.

BIS:n julkaiseman tilaston mukaan kaikkien viime kesäkuun lopussa voimassa olleiden johdannaissopimusten nimellisarvo oli 97 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria - siis vajaat 600 000 miljardia Suomen markkaa. Pankkien keskenään ja suoraan asiakkaidensa kanssa sopimien kahdenkeskisten otc-sopimusten arvo oli BIS:n mukaan peräti 81,5 biljoonaa dollaria. Johdannaispörssien sopimuskanta oli vastaavasti 15,5 biljoonaa dollaria.

Markkinoita on ohjannut pörssien ulkopuolelle asiakkaiden ja pankkien halu toimia ilman pörssejä koskevan sääntelyn ja vakioitujen pörssisopimusten kahleita.

Pörssien painetta pahentaa se, että nyt osa otc-markkinoista on alkanut järjestäytyä. Viimeksi tässä kuussa kuusi suurta investointipankkia ilmotti perustavansa yhteisen internet-markkinapaikan korkojohdannaisille. SwapsWire-järjestelmässä ovat mukana Chase Manhattan, Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley Dean Witter ja Warburg Dillon Read.

Ylivoimaisesti suurin osa niin maailman otc-markkinoiden kuin pörssienkin johdannaissopimuksista on korkojohdannaisia.

Tuoreimmat osastosta