200009733 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TEL-yhtiön vaihtaja saa ottaa mukaansa sijoitustuotot

Alkuperäiskaavailuja radikaalimmalle uudistukselle löytymässä laaja tuki

26.4.2000 0:00

Työeläkeyhtiöiden kilpailuttamista lisäävä uudistus on toteutumassa alkuperäisiä kaavailuja radikaalimmassa muodossa. Valtiovarainministeriö, työnantajat ja eläkesäätiöt ajavat läpi mallia, joka lisää tuntuvasti työeläkeyhtiöiden kilpailua.

Mallin mukaan yksityisestä työeläkeyhtiöstä lähtevä voi ottaa mukaansa paitsi vakuutusvastuunsa, myös niitä vastaavat sijoitustuotot. Tällöin myös asiakashyvitykset menisivät vakuutuksenvaihtajan mukana.

Esimerkiksi VM kannattaa pidemmälle menevää kilpailun lisäämistä ja toimintapääomien siirron hyväksymistä, kuin mitä asiaa pohtineet selvitysmiehet esittivät raportissaan. Siirtyvä toimintapääoma olisi etupäässä sijoitustuottoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama raportti ehdottaa, että eläkelaitoksen vaihdon yhteydessä asiakas saisi mukaansa vain tietyn osan vakuutusvastuista ja toimintapääomasta. Raportin tekoon ovat osallistuneet keskeisesti yksityisten eläkevakuutusyhtiöiden edustajat.

Teollisuus lisäisi kilpailua

Sosiaalipoliittinen asiamies Johan Åström Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitosta ei ole kaikin osin tyytyväinen sosiaali- ja terveysministeriön tilaamaan selvitystyöhön.

-Tilanne paranisi jonkin verran, mutta olennainen ero säilyisi, sanoo Åström.

TT vaatiikin, että vakuutusyhtiöistä on voitava siirtää vakuutusvastuut, niiden katteena olevat rahastot ja osa toimintapääomasta.

SAK:n osastopäällikkö Pertti Parmanne pitää välttämättömänä, että rahastojen ja toimintapääomien siirtyminen TEL-laitoksen vaihtuessa selvitetään perusteellisesti.

-Työnantajan pitää voida siirtää osuutensa varoista ja veloista ja vastaava osa toimintapääomasta uuteen eläkeyhtiöön tai -säätiöön, sanoo Eläkesäätiöyhdistyksen toiminnanjohtaja Folke Bergström.

Varat tarkoittavat vakuutusvastuita ja vakuutusmaksuista koottuja rahastoja, joilla katetaan eläkevastuita.

-Jos työnantajilla on oikeus siirtyä laitoksesta toiseen, se pakottaa kaikki laitokset hoitamaan vielä tehokkaammin sijoitustoimintaa, sanoo Bergström.

Viranomainen kannattaa isoja asiakassiirtoja

Myös Vakuutusvalvontaviraston johtaja Markku Vesterinen kannattaa mallia, että perustettavaan säätiöön voisi siirtää koko vastuuvelan ja sille kuuluvan osuuden toimintapääomasta. Vakuutusvalvontavirasto kannattaa myös isoja asiakassiirtoja yksityisestä yhtiöstä toiseen.

Nykyään vakuutusvastuut ja toimintapääoman voi siirtää eläkesäätiöstä yksityiseen yhtiöön, jos eläkesäätiö puretaan. Sen sijaan yksityisestä yhtiöstä ei näitä eriä voi siirtää, ei myöskään asiakashyvityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?