200003479 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Roverin ex-johto kaavailee kilpailevaa tarjousta Longbridgen tehtaasta

Julkaistu: 25.4.2000 17:34

Brittihallitus vaatii BMW:ltä lisäaikaa

Lontoo

Roverin entisen pääjohtajan John Towersin vetämä Phoenix-konsortio aikoo esittää BMW:lle kilpailevan tarjouksen Roverista. Ryhmittymä haluaisi säilyttää Roverin tehtailla myös massatuotantoa ja sen suunnitelmissa työpaikkoja säilyisi nykyisen ostajakandidaatin Alchemy Partnersin lupauksia enemmän.

Britannian kauppa- ja teollisuusministeri Stephen Byers matkusti eilen Müncheniin tapaamaan BMW:n johtoa. Byers vaatii BMW:tä antamaan kilpailevalle tarjoukselle lisäaikaa, jotta Birminghamin talousalueen työttömyystilanne ei pääsisi rajusti pahentumaan.

BMW sopi viime kuussa myyvänsä Roverin riskisijoittaja Alchemy Partnersille, joka aikoo luopua kokonaan Rover-merkkisten autojen massatuotannosta ja keskittyä kalliisiin, pienten sarjojen MG-urheiluautoihin. Ainakin toistaiseksi BMW on pitänyt kiinni aikomuksestaan siirtää Rover lopullisesti Alchemyn haltuun perjantaina.

Odottelu on kallista

Jokainen päivä Roverin omistajana tuo BMW:lle 20 miljoonan markan tappion, joten yhtiö on haluton odottelemaan mahdollisia ostajakandidaatteja.

Eilisen ministerivierialun jälkeen BMW joutuu kuitenkin tänään kasvokkain brittiläisen ammattiliittolähetystön kanssa. Transport and General Workers Union vaatii myös Phoenixin tarjoukselle lisäaikaa.

Vaikka Phoenix on jo julkistanut suunnitelmiaan, ryhmittymän rahoitus on vielä osittain auki. Ryhmittymä uskoo, että Longbridgessä voitaisiin tuottaa jopa 250 000 autoa vuodessa. Sen suunnittelemat työvoiman vähennykset olisivat yli puolta pienemmät kuin Alchemyn.

Alchemy Partnersin johtaja John Moulton epäilee Phoenixin suunnitelmia. Hänen mukaansa massatuotanto-Roverista ei voi tulla kannattavaa, vaan työpaikkojen ylläpito Longbridgessä vaatisi parin miljoonan markan tuen työntekijää kohti vuodessa.

Tuoreimmat osastosta