200009852 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sisäpiirirekisterit löytyvät nyt internetistä

20.4.2000 0:00

Arvopaperikeskuksen ylläpitämät sisäpiirirekisterit siirtyivät keskiviikkona internet-aikaan.

Arvopaperivälittäjien yhdistyksen ja Sijoitusrahastoyhdistyksen 49 sijoituspalveluyrityksen yli 2 000 sisäpiiriläisen rekistrit avattiin yleisölle osoitteessa www.hex.fi/APK/NetSire. Osoitteesta löytyvät sisäpiiriläiset, heidän määräysvallassaan olevat yhteisöt ja holhottavat sekä näiden omistukset pörssiyhtiöistä.

Arvopaperikeskuksen toimitusjohtajan Heikki Sirveen mukaan ilmoitusvelvollisten lukumäärä on nykyisin noin 13 000-14 000.

Tarkoituksena on lisätä julkisuutta, sillä se estää parhaiten sisäpiiririkkomuksia ja edistää sitä, että välittäjät noudattavat omia sisäisiä ohjeitaan.

Tiedot päivitetään viikoittain, ja ne koskevat toistaiseksi vain arvo-osuuksia. Palvelusta eivät vielä näy omistusmuutokset tai arvo-osuusjärjestelmän ulkopuoliset arvopaperit.

Palvelu piti alun perin avata jo viime vuoden puolella, mutta avaaminen viivästyi teknisten ongelmien takia.

Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko suositteli julkistamistilaisuudessa järjestelmää myös kansanedustajille, keskeisille virkamiehille ja ministereille.

-Julkisella vallalla voi olla sisäpiiritietoa esimerkiksi korkomuutoksista ja liikenneministeriössä tietoa vaikkapa myönnettävistä toimiluvista. Olisi ehkä aiheellista, että edellä mainitut julkisen vallan edustajat kuuluisivat myös tiedonantovelvollisuuden piiriin, Savikko totesi.

-Näin lippostelu loppuisi, hän arveli viitaten pääministeri Paavo Lipposen osakeomistusten viime viikkoina aiheuttamaan kohuun.

NetSire-palvelu perustuu sisäpiirirekistereiden nähtävilläpitoon. Julkisesti noteeratuilla yhtiöillä on velvollisuus pitää sisäpiirirekisteriä, ja arvopaperimarkkinalain mukaan jokaisella on oikeus tutustua näihin sisäpiirin omistusta koskeviin rekistereihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?