200005523 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortum ja Stora Enso allekirjoittivat 1,7 mrd euron voimalakaupat

18.4.2000 0:00

Fortum ja Stora Enso ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan Fortum hankkii Stora Enson tehtaiden ulkopuoliset voimalaitokset ja voimantuotanto-osuudet. Kaupan arvo on 1,7 miljardia euroa.

Fortumin ja Tukholman kaupungin omistama Birka Nät ostaa lisäksi Stora Enson alueverkon Keski-Ruotsista. Tämän kaupan arvo on 1,65 miljardia Ruotsin kruunua. Kaupoista tehtiin esisopimus jo tammikuun lopulla.

Fortum rahoittaa kaupan 1,5 miljardin euron lainajärjestelyin, josta osa käytetään Fortumin muihin rahoitustarpeisiin. Kaupan ja sen rakennejärjestelyjen ei arvioda vaikuttavan konsernin osakekohtaiseen tulokseen tänä vuonna.

Fortum on sopinut Stora Enson kanssa sähköntoimituksista Ruotsissa sijaitseville Stora Enson tehtaille. Kauppa vastaa 1511 megawatin ja 6,7 terawattitunnin voimalaitoskapasiteetin vuosituotantoa.

Stora Ensosta siirtyy Ruotsissa Fortumiin yhteensä 165 henkilöä. Kaupan päätökseen vieminen vaatii vielä Suomen ja Ruotsin kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Hyväksyntä uskotaan saatavan vielä tämän kevään aikana.

Sähkön hinta nousee

Voimantuotannon osto Stora Ensolta nostaa sähkön hintaa. Fortumin toimitusjohtajan Eero Aittolan mukaan sähkön hinta nousee tulevaisuudessa, kunhan ylikapasiteettia karsiutuu voimantuotannosta. Sähkömarkkinoiden vapautuminen Euroopan tasolla ei Aittolan mielestä uhkaa sähkön hintaa.

Aittola arvelee ympäristökysymysten korostumisen nostavan jatkossa hiilidioksidipäästöjä tuottamattoman vesivoiman merkitystä sähköntuotannossa.

-Fortumin ja Stora Enson välillä allekirjoitettu voimantuotantosopimus myös vahvistaa Fortumin kilpailuasemaa jatkossa, Aittola sanoo.

Fortumin osakekohtainen tulos pysyy Aittolan mukaan tänä vuonna neutraalina, mutta hän uskoo sen vahvistuvan tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?