200004669 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nousukausi näkyy boksereissa

15.4.2000 0:00

Uskottava se on. Nousukausi näkyy myös miesten alusvaatehankinnoissa. Yhä useampi ei enää tyydy supermarketin hyllyltä napattuihin halpismalleihin, vaan sijoittaa alusasuihin aikaisempaa enemmän.

Saksalaisen Triumph Internationalin tutkimuksesta näkyy, että suomalaismiehet ostivat vuonna 1997 määrällisesti vähemmän alusvaatteita kuin ennen lamaa, mutta rahaa ostoksiin kulutettiin selvästi enemmän. Vuonna 1989 suomalaismiehet kuluttivat alusvaatteisiin noin 230 miljoonaa markkaa ja ostivat keskimäärin lähes neljä alusvaatekappaletta. Vuonna 1997 miesten alusvaatteita ostettiin jo 300 miljoonalla, mutta hankittujen alusvaatteiden keskimäärä oli laskenut 3,5 kappaleeseen.

-Miesten alusvaatteiden myynti on kasvanut ja kasvaa jatkossakin ilman muuta, mutta myynti ei ole räjähtänyt samalla tavalla kuin naisten puolella. Naisille alusvaatehankintoihin liittyy hemmottelu, joka ei samalla tavalla vetoa miehiin. Sporttisuus on yksi asia, jolla nyt pyritään innostamaan miehiä, arvioi Suomen Triumphin toimitusjohtaja Pekka Heinonen.

Kyse saattaakin olla nuoremman sukupolven mukanaan tuomasta muutoksesta.

Bisnesmies valitsee valkoista

-Nykyään miehetkin mieltävät, että tyylikäs pukeutuminen lähtee alusvaatteista. Kaksi viime vuotta ovat todella olleet muutoksen aikaa, kertoo Hilkka Rapo Stockmannin miestenosastolta.

Rahan vastineeksi halutaan luonnollisesti laatua.

-Miehet ovat oppineet käymään alusvaateostoksilla, vaikka kyllä tyttöystävätkin alusvaatteita antavat lahjoina, Rapo kuvailee.

Pelkkää hömppää tai egonkohotusta merkkialusvaatteet eivät miestenkään kohdalla ole.

-Istuvat alusvaatteet ovat kaiken a ja o, huomauttaa Stockmannin pukeutumisneuvoja Paula Viljanen.

-Bisnesmiehen alusvaatteiden kuuluisi olla puhtaan valkoiset. Se antaa huolitellun vaikutelman. Nykyään käydään paljon tilaisuuksissa, joissa vaatteita vaihdetaan, kuten saunailloissa ja urheilemassa, ja silloin alusvaatteet näkyvät.

Etiketti on syytä pitää mielessä varsinkin ulkomaanmatkoilla.

Viljanen muistuttaa myös aluspaidan käytöstä.

-Aluspaita säästää vaatetta. Jos on kova hikoilemaan, aluspaita on kesällä ehdoton, ettei päällyspaitaan tule ikäviä läikkiä. Tarjolla on esimerkiksi pienireikäistä verkkopaitaa, ihan sitä Turhapuro-mallia en suosittele.

Varsinkin nuoret miehet suosivat nykyään perinteisen t-paidan tilalle tullutta, kapeaa aluspaitaa, joka saa myös näkyä.

Bokseri pitää pintansa

Housupuolella suosikki on bokserimallinen, lahkeellinen istuva housu. Väreissä ei juuri iloitella, tavallisimmat värit ovat valkoinen, musta, harmaa, ehkä joku sininen.

-Silkkiboksereissa on tietysti enemmän värejä ja kuvioita, Rapo muistuttaa.

Materiaaleista puuvilla on yleisin. Varma valinta on merseroitu puuvilla, joka pysyy siistinä ja on ihoa vasten sileän tuntuinen. Perustrikoo ei silti ole ainoa vaihtoehto.

-Eri materiaaleja on runsaasti. Nykyään silkkimäistä, vähän kiiltävääkin materiaalia uskalletaan käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?