200009847 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jan Lindberg putosi 26 metriä, säilyi hengissä ja haaveilee nyt omasta firmasta

15.4.2000 0:00

Varastohyllyjen asentaja Jan Lindberg putosi kesällä 1990 voimakkaan sähköiskun saatuaan 26 metriä betonilattialle Rajamäellä. Hän on vakuutusyhtiön korvausasiakkaaksi kahdella tavalla poikkeus. Oli suuri ihme, että Lindberg ylipäänsä säilyi hengissä. Tajun vienyt 380 voltin sähköisku kenties pelasti hänen henkensä, sillä sen ansiosta hän putosi lihakset täysin hervottomina. Toinen ihme on, että hänen on paluunsa työelämään suunnittelijaksi on onnistunut harvinaisen hyvin.

Kymmenen tunnin leikkausten, kahdeksan päivän kooman ja noin kuukauden muistikatkoksen ja sairaalassaolon jälkeen Lindberg alkoi palailla elämään alaraajat halvaantuneena.

Parin kuukauden kuntoutusjakson jälkeen Lindberg muutti vuodeksi vanhempiensa luokse Keski-Suomeen, kunnes aloitti kauppaopiston markkinointilinjan Järvenpäässä. Koulutuksen jälkeen Lindberg aloitti vuoden mittaisen työkokeilun varastohyllyjä valmistavassa yrityksessä suunnittelijana Lohjalla.

Lohjan toimipaikka oli tuttu jo lapsuudesta, sillä se oli hänen isänsä perustama. Suunnittelijan työtä varten vakuutusyhtiö kustansi Lindbergille AutoCad-ohjelmistokoulutuksen. Työkokeilun jälkeen Lindberg on ollut vakituisesti työssä vuodesta 1997. Lindberg suunnittelee samojen hyllyjen yksityiskohtia, joiden asentaminen aikoinaan muutti hänen elämänsä.

-Olen sikäli onnellisessa asemassa, että minulla ei ole työntekoa haittaavia kipuja, Lindberg huomauttaa.

Vakuutusyhtiö on maksanut

ensin päivärahaa ja sitten opiskelujen ajan tapaturmaeläkettä. Lindberg nosti pysyvästä haitasta noin 300 000 markan haittarahan kertakorvauksena. Raha olisi ollut mahdollista myös jaksottaa, mutta Lindberg käytti rahan tarvittaviin hankintoihin, kuten auton ostoon. Auton muuntaminen vammaan sopivaksi on vakuutuskorvauksen alainen meno, mutta auton hankinta on jokaisen oma asia, johon voi käyttää yksilöimätöntä haittarahaa.

Tällä hetkellä Lindberg saa vakuutusyhtiöltä korvauksia aiheutuneista kustannuksista, kuten vaaterahana noin kaksi tuhatta markkaa kuukaudessa. Lisäksi vakuutusyhtiö kustantaa Lindbergille kuntoutusjakson kaksi kertaa vuodessa. Lindberg saa myös Kelalta noin 2 000 markkaa kuukaudessa kansaneläkkeen perusosaa ja hoitotukea. Tästä erityisesti liikuntakyvyttömille ja sokeille tarkoitetusta eläkeratkaisusta Lindberg sai tiedon suunnilleen samassa tilanteessa olevalta kaveriltaan eikä Kelalta tai vakuutusyhtiöstä. Jokainen tuki on itse haettava ja Lindbergin on joutunut huomaamaan tiedon saannin vaikeuden.

Energiaa pursuava Lindberg liikkuu

työpaikkansa käytävillä pyörätuolilla huomattavasti työtovereitaan nopeammin. Lisäksi hän purkaa energiaansa suomenmestaruussarjan koripalloilijana Tapiolan Hongassa. Paksut hauikset eivät ole pelkästään pyörän runttauksen peruja, vaan voimaa on tullut myös punttiharjoittelusta.

-Mulla on kauhea tuuri olla hengissä, joten en ole ollut missään vaiheessa kovin masentunut. Pelasin nuorena useita joukkuepelejä ja jääkiekkoa katsoessa on silti joskus tippa linssissä, Lindberg sanoo.

-Tulevaisuuteen suhtaudun luottavaisesti. Jos vielä löytäisi sopivan markkina-aukon, niin pistäisin firman pystyyn ja alkaisin potkia itse itseäni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?