200001720 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vaikkukorvien paluu

Julkaistu: 14.4.2000 0:00

Minkä amputoi, sen ilta aina vei. Näinkin pieleen voi laulun sanat kuulla. Toimittaja Antti Isokankaan viime vuonna ilmestynyt kirja Villejä rubiineja - väärin kuultuja laulunsanoja sai innokkaan lukijakunnan ja kapusi kotimaisten tietokirjojen myyntilistojen kärkeen. Nyt-liitteen jutusta idea kasvoi hauskaksi kirjaksi, jonka kakkososa Minä suojelen sinua taiteelta julkistettiin eilen.

Oman lukunsa uudessa kirjassa saavat Ultra Bra, Eppu Normaali ja Don Huonot. Nostalgiaa voi viritellä väärin kuultujen Finnhitsien sanoituksilla. Muutamat riimitykset panevat kyllä epäilemään tahallista väärinymmärrystä. Voiko joku ihan oikeasti luulla Tapani Kansan epätoivoisena laulamasta Delilahista, että herra huutelisikin hilpeästi Hei, hei, Heidi-Laila.

Liekö vitsi väljähtänyt, mutta uuden kirjan väärinkuullut sanoitukset eivät sykähdytä ihan yhtä paljon kuin Villeissä rubiineissa kuullut harhat. Mahtuu uuteenkin vaikkukorvien laulukirjaan toki muutama helmi. Kun Ultra Bra laulaa ponnekkaasti Minä suojelen sinua kaikelta, ei sanoittajalle varmasti ole juolahtunutkaan mieleen, että joku voisi ihan oikeasti luulla Ultra Bran laulavan Minä suojelen sinua taiteelta. Onpa Rafaelin enkelikin vääntynyt jonkun korvissa rapakelin enkeliksi.

Yksikään laulu ei ole niin täydellinen, etteikö sitä voisi kuulla päin honkia. Aika harvoin lauluntekijä itse kuulee oman yhtyeensä esittämän laulun väärin, mutta on siinä onnistunut ainakin Aikakoneen Maki Kolehmainen. Hän kun luuli, että biisissä Opettelen salaa lauletaan Kustaan peiliin, kuvan saan. Ihan oikeasti Aikakone kyllä laulaa mustasta peilistä.

Muusikkojen väärin kuulemien sanoitusten luku on pirteä. Aikakoneen Vera on kunnostautunut harhojen kuulemisessa, kirjassa on kymmenkunta hänen väärin kuulemaansa laulua. Hectorin Tuntemattoman sotilaan Mä tänään voisin olla kunnon kansalainen, mutta desperado musta tulikin Vera on kuullut: Mä tänään voisin olla kunnon kansalainen, mutta espoolainen musta tulikin.

Antti Isokangas: Minä suojelen sinua taiteelta. Lisää väärin kuultuja laulunsanoja. Kuvitus Jussi Tuomola. 161 sivua. ISBN 952-5180-25-5. Nemo, 2000.

Tuoreimmat osastosta