200002978 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolan päästävä EU:n jäseneksi viimeistään vuonna 2005

Julkaistu: 13.4.2000 0:00

Puolalaisten jäsenyysneuvotteluryhmän kakkosmiestä Slawomir To

Varsova Brysselistä on kuulunut uudelle vuosituhannelle astumisen jälkeen yhä äänekkäämpiä epäilyjä siitä, että Euroopan unioni avaa ovensa liian nopeassa tahdissa ja helposti Keski- ja Itä-Euroopan hakijamaille. Tämä ei ole hätkähdyttänyt Puolan EU-integraatiokomitean toimiston varajohtajaa Slawomir Tokarskia.

-Meille on tärkeintä päästä jäseneksi vuoteen 2005 mennessä. Silloin myös me pääsisimme päättämään siitä, millä periaatteilla Euroopan unionin vuosien 2007-2013 avustus- ja tukirahoja jaetaan, Tokarski täsmentää.

Varsovan toiseksi korkein integraatiovirkamies Jerzy Buzekin korostaa hallituksen pitävän kiinni alkuperäisestä aikataulusta, joka mahdollistaisi neuvottelujen päättämisen vuoden 2002 loppuun mennessä. Silloin Puola voisi alkaa nauttia EU-jäsenyydestä vuoden 2003 alussa.

Pyrkimyksen ylle on kuitenkin laskeutumassa synkkiä varjoja, sillä vuonna 2002 pidetään kaikissa kolmessa unionin valtamaassa, Saksassa, Ranskassa ja Englannissa parlamenttivaalit. Lienee mitä ilmeisintä, etteivät johtavat puolueet halua ottaa minkäänlaista Puola-lisää sekoittamaan vaalikampanjoitaan.

Erityisesti Saksassa on lisääntynyt pelko halvan puolalaisen työvoiman vyörymisestä markkinoille. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan vain kolmannes saksalaisista vilkuttaa vihreää valoa Puolan jäsenyydelle.

Ongelmia alettu suurennella

Ensimmäisessä aallossa Euroopan unionin jäsenyyttä tavoittelevassa Puolassa on lähes 40 miljoonaa asukasta. Se on enemmän kuin muissa unioniin innokkaasti tyrkyllä olevissa valtioissa yhteensä.

Suuri väkiluku oli jäsenyysneuvottelujen alussa runsas kaksi vuotta sitten Euroopan unionin valtamaiden Saksan ja Ranskan johtajien mielestä erinomainen neuvotteluvaltti. Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl olisi hyväksynyt Puolan unioniin jo vuonna 2000 eli tänä vuonna - tosin tämä aikataulu oli kohteliasta juhlapuhetta. Kohl katsoi isolla kansakunnalla olevan mittavia potentiaalisia resursseja, joista myös unioni voisi ammentaa.

-Unionin johtajat suitsuttivat jäsenyysprosessin alussa lupaavia lausuntoja Puolan nopeasta jäsenyydestä. Mutta mitä lähempänä jäsenyys on siintänyt, sitä hanakammin neuvotteluihin liittyviä ongelmia on alettu suurennella, Puolan EU-integraatioprosessin kakkosmies Slawomir Tokarski ihmettelee.

Tokarski ei ole havainnut selkeitä perusteluja sille, mitä kaikkea johtavat EU-maat pelkäävät Puolan jäsenyydessä.

-Unioni ei ole itse asiassa edes varsinaisesti keskustellut meidän kanssamme, vaan se on esittänyt kysymyksiä ja vaatimuksia, joihin meidän on pitänyt kuuliaisesti vastata, Tokarski suomii.

Pitkät siirtymäajat ovat tarpeen

Toisaalta Brysselin käytävillä on alettu laskeskella, kuinka paljon Puolan paikoitellen yhä hevosvetoisen maatalouden saattaminen länsimaiselle tasolle tulisi syömään unionin tukirahoja.

Tokarski myöntää, ettei Puola kykene saattamaan takapajuista maataloutta, valtavia ympäristöongelmia ja lainsäädäntöään unionin vaatimalle tasolle ilman riittävän pitkiä siirtymäaikoja.

-Nyt on kuitenkin aivan liian varhaista arvioida, kuinka paljon sopeutusaikoja tarvitaan. Niiden on kuitenkin oltava meille sisällöltään vähintään siedettäviä, hän sanoo.

Varajohtaja Tokarskin mukaan vaikeimpien direktiivien nopeaa täyttämistä hankaloittaa se, että niihin liittyy niin runsaasti ongelmallisia yksittäisiä tekijöitä.

-Meidän on nyt huolellisesti laskettava kustannuksia ja pohdittava, millä tavalla uudistustiellä on edettävä.

Tuoreimmat osastosta