Arlan iskulause on paras

Jokaisessa meissä asuu pieni lehmä on Suomen paras iskulause ja poikkeaa reippaasti edukseen mainoshokemista, jotka enimmäkseen ovat värittömiä ja ympäripyöreitä. Tämän järkyttävän havainnon teki Mainonnan ja markkinointiviestinnän suunnittelijat MAT ry:n Iskulausetoimikunta, joka hyväksyy mainoslauseet vuodesta 1959 ylläpidettyyn iskulauserekisteriin.

Arlan lauseen loivat mainostoimisto Hasan & partnersin silloinen copywriter Micke Silen sekä toimistossa edelleen työskentelevät AD Oski Granström ja projektijohtaja Peter Barmer.

Arlan mainosteksti on aito suomalaistuote. Käännös alkuperäinen ruotsalaisversiosta Sveriges mest älskade kossa tuskin olisikaan tehnyt vaikutusta Suomen markkinoilla.

Parhaitten iskulauseitten tapaan teksti on alkanut elää omaa elämäänsä ja kansan syvät rivit ovat keksineet pikkulehmän tilalle monenkirjavan joukon muita olentoja.

Arla-slogan sai palkintonsa vasta nyt, monta vuotta käyttöönottonsa jälkeen, koska Vuoden iskulausetta ei aiemmin ole valittu. Lisäksi rekisteröintiprosessi vie aikansa. Arlan lehmä pääsi rekisteriin viime vuonna.

MAT:in rekisteriin on kirjattu tähän mennessä 1 758 iskulausetta, joista noin puolet on vielä voimissaan - tai ainakin oikeudenomistaja on huolehtinut niitten uudelleenrekisteröinnistä joka viides vuosi. Näin tekee esimerkiksi Amer-Tupakka, jona iskulauseela Yes Sir, siirry Sinäkin Bostoniin on rekisterinumero 2.

Rekisterin ensimmäinen slogan on jo mainostaiteen manalassa. Se oli seuraavanlainen, 22.4.1959 hyväksytty luomus: Mainos-Kanerva tuntee Teidänkin asiakkaanne nimestä.

Pikagallup kolmi- ja nelikymppisten taloustoimittajien keskuudessa nosti mieleen ikimuistoisia mainoslauseita, joille sittemmin on kehittynyt runsaasti käyttötarkoituksia. Näitä ovat muun muassa Sanokaa Fazer, kun haluatte hyvää, Aina on tilaa vielä yhdelle, joka käyttää Rexonaa, Mitä meillä oli, ennen kuin oli Floraa, Rakkautta ja Substralia, Vain kaksi kättä ja Black and Decker.

Käytössä olevista mainoslauseista älyttömyydessään omaan luokkaansa kirjautui LOreal, koska olen sen arvoinen. Kukaan mainoksen muistaneista ei tuntenut halua olla muutaman kympin hintaisen hiustenhoitotuotteen arvoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?