2000011397 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yritysten ostotoiminta siirtyy vauhdilla internetiin

Julkaistu: 12.4.2000 0:00

Yritysten ostotoiminta siirtyy vääjäämättä internetiin. Kansainvälisen konsulttitoimisto A.T. Kearneyn selvityksen mukaan yhdysvaltalaiset liikkeenjohtajat aikovat ensi vuonna hoitaa jo 61 prosenttia ostoistaan sähköisesti.

Pohjoismaissa vastaava odotus on 55 prosenttia ja Keski-Euroopassa 34 prosenttia. Tutkimuksen otoksessa oli 162 globaalisti toimivaa suuryritystä.

-Pieniä ja isoja yrityksiä ei voi rinnastaa, mutta kun isot yritykset vievät kehitystä, ne vaativat myös toimittajiltaan sähköisiä rajapintoja. Se pakottaa myös pk-yritykset valmistautumaan sähköiseen hankintaan. A.T. Kearneyn konsultti Fredrik Albrecht toteaa.

Sähköisyys ei sinänsä ole Albrechtin mukaan ratkaisu, vaan mahdollistaja, joka nopeuttaa ja helpottaa hankintoja. Perinteiset hankinnan tehtävät pysyvät.

-Sähköisen oston ensimmäinen tavoite on saada transaktiokustannukset alas. Seuraava tavoite on se, että tieto kulkee entistä nopeammin, ja voidaan katsoa laajempaa aluetta.

Edullisia ostoja ostoyhteisöistä

Albrechtin mukaan hankintastrategioita on syytä kehittää kokonaisuutena. Yrityksen kannattaa myös miettiä, mihin osaan arvoketjua keskittyy itse ja minkä antaa ulos.

-Yrityksen pitää ymmärtää oman bisneksensä ja koko arvoketjun mahdollisuudet sekä haasteet niin, että löytää sähköisyyden tuomat edut omalle yritykselle. Edut eivät ole kaikille samat, Albrecht muistuttaa.

Albrecht puhuu tulevaisuuden arvoverkoista alihankintaketjun sijaan.

-Sähköisyyden myötä voidaan kytkeä eri pelureita samaan verkkoon, ja luoda kokonaispalvelu, jossa on uudentyyppisiä palvelujen tuottajia.

Sähköisessä verkossa voidaan Albrechtin mukaan kutsua koolle yrityksiä, joilla on samanlaiset hankintatarpeet. Ostoyhteisöt voivat hoitaa ulkoistetusti useiden toimeksiantajayritysten ostot. Konsortion kautta voidaan ostaa edullisin ehdoin, koska suuret volyymit tuovat säästöjä.

Myös internet-huutokaupat ovat tulleet kanavaksi yritysten väliseen kaupankäyntiin.

A.T. Kearney on vuonna 1926 perustettu liikkeenjohdon konsultointiyritys, joka toimii yli 30 maassa Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Yrityksen liikevaihto on lähes 9 miljardia markkaa.

Tuoreimmat osastosta