200001406 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lontoon pörssi pohtii korvausvaatimuksen jättämistä Andersen Consultingille

Julkaistu: 7.4.2000 0:00

Osakekauppa palautui ennalleen keskiviikon vaikeuksistaan

Lontoo Lontoon pörssin keskiviikkoisten tietokoneongelmien jälkipyykki on alkanut. Pörssiä valvova Financial Services Authority aloitti eilen ongelmien tutkimukset.

Pörssin kaupankäynti oli lähes olematonta, kun sen tietokoneet lakkasivat välittämästä hintatietoja. Lontoon pörssi on kuitenkin ulkoistanut tietokoneidensa operoinnin Andersen Consultingille, joka saattaa joutua maksamaan korvauksia.

Kansainvälinen konsulttiyritys hoitaa lähes kaikkia Lontoon pörssin tietokoneita ja ohjelmia. Kymmenessä vuodessa Andersen Consulting saa pörssiltä 1,2 miljardia markkaa tietojärjestelmien operoinnista.

Lontoon pörssi aikoo nyt kaivaa Andersenin kanssa tekemänsä sopimukset kassakaapista ja katsoa, onko sillä mahdollisuutta vaatia korvauksia toissapäiväisistä ongelmista.

Viranomainen ihmettelee varajärjestelmän puutetta

Puhtain paperein Lontoon pörssi ei kyllä itsekään voi selvitä vuosikymmenen pahimmista teknisistä ongelmista. Ne kestivät peräti kahdeksan tuntia ja kyseessä oli verovuoden viimeinen päivä, joka on yleensä yksi vuoden vilkkaimmista.

Financial Services Authority ihmettelee jo, kuinka on mahdollista, ettei pörssillä ollut käytössään minkäänlaista varajärjestelmää, kun kävi ilmi, että pääjärjestelmän korjaus vie tuntikausia.

Pörssikaupan ongelmat aiheuttivat monille välittäjille useiden miljoonien puntien tappioita. Lisäksi tuhannet yksityissijoittajat menettivät mahdollisuuden vaikuttaa viime vuoden verotukseensa.

Vaikka pörssin toiminta alkoi uudelleen ennen neljää iltapäivällä, jotkut internet-välittäjät eivät saaneet yhteyttä pörssin järjestelmiin ja etenkin piensijoittajat kärsivät tilanteesta.

Tuoreimmat osastosta