2000010006 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjolan johto tyrmää Ifin Ingemarssonin arviot suomalaisyhtiön tuloskunnosta

Ifin toimitusjohtajan mukaan Pohjolan vahinkovakuutus ei pärjää skandinaavisia kumppaneitaan paremmin

7.4.2000 0:00

Vakuutusyhtiö Pohjolassa ihmetellään Ifin ruotsalaisen toimitusjohtajan Bo Ingemarssonin Ruotsissa julkisuudessa esittämiä näkemyksiä Pohjolan tuloskunnosta.

Ingemarsson arvioi torstain Dagens Industri -lehdessä, ettei Pohjolan vahinkovakuutus pärjää yhtään If-kumppaneitaan Skandiaa ja Storebrandia paremmin yhdistettyjen kulusuhteiden vertailussa, jos Pohjolan luvuista poistetaan lakisääteinen tapaturmavakuutus, joka vain vähän kustannuksia aiheuttavana on tuottoisaa liiketoimintaa.

Ingemarsson vastasi näin julkiseen ryöpytykseen Ifin tuloksen romahduksesta viime vuoden lopulla. Lausunto lienee tarkoitettu näpäytykseksi Pohjolalle, jonka välit If-kumppani Skandian kanssa ovat käyneet kireiksi ja joka Taloussanomien saamien tietojen mukaan haluaa irtautua If-sopimuksesta (Taloussanomat 5.4.).

Pohjolan talousjohtaja Marja-Liisa Valtonen ei hyväksy Ingemarssonin arviointitapaa laisinkaan. Hänen mukaansa Ingemarsson on esittänyt vastaavanalaisia näkemyksiä jo aiemminkin Pohjolassa vieraillessaan.

-Ei niin (Ingemarssonin tavalla) voi laskea. Ei ole mitään syytä ruveta laskemaan tunnuslukuja irrottamalla lakisääteinen tapaturmavakuutus pois, kun kyse kuitenkin olisi kokonaisliiketoiminnan siirrosta. Pohjolan markkinointitapaan kuuluu olennaisesti kokonaisasiakkuus niin, että tarjoamme asiakkaalle koko vakuutusten kirjon. Siksi on aivan turha laskea tuollaisia lukuja, Valtonen toteaa.

Hän muistuttaa, että vaikka viranomaiset ovatkin vaatineet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen irrottamista Ifistä erilliseen tytäryhtiöön, niin silti sen tulos tulisi kuitenkin koko If-ryhmän hyväksi.

-Tosin en tiedä, miten meidän harjoittamamme kokonaisasiakkuus edes onnistuisi Ifissä, kun Ifissä vakuutukset on jaettu lajeittain ryhmiin, jotka ulottuvat maiden rajojen yli. Ruotsissa ei ole käytetty kokonaisasiakkuusajattelua, Valtonen huomauttaa.

Jälleenvakuutuksella kattamattomia vastuita?

-Jos ilkeäksi haluaa ruveta, voisi Ingemarssonin laskelmien tavoin nostaa esiin myös Skandian ja Storebrandin jälleenvakuutustoiminnan, Valtonen sanoo.

Hänen mukaansa Skandian ja Storebrandin jälleenvakuutustoiminta sitoisi tehtyjen laskelmien mukaan peräti 12 prosenttia eli 1,4 miljardia kruunua koko ryhmän 11,7 miljardin kruunun vakavaraisuuspääomasta. Tuo reilun miljardin kruunun potti ei ole muun liiketoiminnan hyödynnettävissä. Jälleenvakuutuksen vastuuvelan määrä on 2,7 miljardia kruunua.

Dagens Industrin saamien tietojen mukaan Skandian ja Storebrandin jälleenvakuutustoiminnan vastuita kattavat varat eivät ole riittävät. Jos näin on, tilintarkastajat voisivat vaatia aukon paikkaamista, mikä söisi koko ryhmän tulosta. Valtosen mukaan sellainen ei olisi hyväksyttävää.

Lehden mukaan jälleenvakuutustoiminnat oli tarkoitus myydä pois ennen vuodenvaihdetta, mutta ne eivät ole käyneet kaupaksi, koska vastuita kattavat varat eivät ole riittävät.

Valtonen ei halua ottaa kantaa siihen, onko mahdollista, ettei vastuita kattavien varojen määrä olisi riittävä. Hänen mukaansa jälleenvakuutuksen vastuuvelan arvioiminen on aina vaikeaa, mutta Pohjolan itse tekemät jälleenvakuutuksen varaukset ovat juuri tehtyjen asiantuntijalausuntojen mukaan riittävät.

Valtonen muistuttaa, että jos kaupan oleva jälleenvakuutuskanta myytäisiin liian halvalla eli 1,4 miljardilla kruunulla, se laskisi koko If-ryhmän vakavaraisuusprosentin nyt arvioidusta 58 prosentista 51 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?