200005244 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknologiasijoittaja on edelleen tukevasti voitolla

5.4.2000 0:00

Osakekurssien voimakas heilunta on kohdistunut pääasiassa viime syksystä lähtien villisti nousseisiin tietoliikenne-, teknologia- ja mediaosakkeisiin. Vaikka näiden alojen suomalaisista osakkeista on aivan viime päivinä kadonnut kymmeniä prosentteja taivaan tuuliin, ei tilanne koko Eurooppaa tarkasteltaessa ole kovin synkkä. Informaatioyhteiskuntaa rakentavien toimialojen osakkeet ovat Euroopassa olleet tänä vuonna parhaita sijoituskohteita.

Viereisessä taulukossa on esitetty eri toimialojen eurooppalaisten osakkeiden kurssikehitys tänä vuonna. Toimialajaottelu noudattaa Euroopan osakemarkkinoiden kehitystä mittaavan Dow Jones Stoxx -indeksin jaottelua. Indeksi kattaa euroalueen lisäksi muun muassa Britanniassa ja Sveitsissä noteerattavat osakkeet.

Tällä viikolla eniten ovat Euroopassa laskeneet viestintä- ja kustannus-, teknologia- ja tietoliikennealojen osakkeet. Vuoden alussa näille aloille sijoittaneilla ei kuitenkaan ole syytä itseruoskintaan, sillä voimakkaasta laskusta huolimatta alat ovat olleet tuottoisimpia sijoituskohteita.

Sijoittajien luottamus tulevaisuuden langatonta tietoyhteiskuntaa rakentaviin yhtiöihin ei ole kokonaan hävinnyt, vaan näiden yhtiöiden hinnoittelussa on palattu lähemmäksi maanpintaa. Monien mielestä nimenomaan eurooppalaisten teknologia- ja tietoliikenneosakkeiden hinnoissa on edelleen laskuvaraa, sillä vähäisen tarjonnan vuoksi sijoittajien suunnaton kiinnostus it-osakkeisiin on aiheuttanut hintavääristymän.

Kurssilaskuun voi suhtautua myös alalle hyväksi koituvana evoluutiona, jossa heikoimmat ja hulluimmin hinnoitellut it-yritykset karsiutuvat.

Raha ei ole yksiselitteisesti paennut pörssistä viime päivien rytinöissä, vaan osa siitä on siirtynyt edullisemmin hinnoiteltujen ja hitaammin, mutta vakaammin kasvavien alojen osakkeisiin. Tämä näkyi selvästi maanantaina Yhdysvalloissa, missä teknologiapörssinä pidetty Nasdaq laski 7,63 prosenttia, mutta perinteisempää teollisuutta edustava New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi nousi 2,75 prosenttia. Kehitys on ollut Euroopassa saman suuntaista.

Teknologiaosakkeiden laskupäivinä Helsingin pörssissä ovat vauhdikkaasti nousseet metsä- ja metalliteollisuuden osakkeet, mutta rahojaan eurooppalaisissa perusteollisuuden osakkeissa viimeiset kolme kuukautta makuuttaneet ovat keskimäärin reilusti tappiolla.

Kovin nousija Euroopan pörsseissä on huhtikuussa ollut lääketeollisuus. Vakaasti kasvavana alana sitä on perinteisesti pidetty huonojen aikojen sijoituskohteena. Alan osakkeet ovat kärsineet korkojen noususta, sillä kasvuyhtiöinä niiden osakkeiden arvot perustuvat tulevaisuudessa odotettavissa olevien kassavirtojen nykyarvoon. Alan kasvuvauhti ei ole niin hurja kuin it-alan, jonka osakkeiden kurssinousua koronnostot eivät ole pysäyttäneet.

Lääketeollisuudenkin kehitys on ollut hyvin kaksijakoista. Syksyllä biotekniikkayhtiöiden osakkeet lähtivät hurjaan nousuun, kun sijoittajat siirsivät riskirahaa internet-osakkeista biotekniikkaan. Nyt biotekniikkayritysten osakkeet ovat tulleet rytisten alas ja nousuvuorossa ovat olleet suuret ja vakavaraiset lääketehtaat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?