200007928 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Indeksilainarahasto tarvitsisi oman sarjan

Julkaistu: 1.4.2000 0:00

landsbanken Share Index Loan on ainoa Suomessa noteerattu osakeindeksilainarahasto. Ålandsbanken haluaisi, että rahasto noteerattaisiin korkorahastojen joukossa. Pörssin tulkinnan mukaan rahaston tuotto taas tulee osakemarkkinoilta, joten rahastoa on verrattava osakerahastoihin.

Osakerahastojen joukossa indeksilainarahasto jää tuotossa muista jälkeen, mutta korkorahastojen sarjassa muutamankin prosentin tuotto pinkaisisi vertailun huipulle.

Molemmat tulkinnat rahaston luonteesta ovat perusteltuja. Indeksilainat ovat joukkolainoja, joiden tuotto on kuitenkin sidottu osakeindeksien tuottoihin. Lainan järjestäjä rakentaa tuotteen joukkolainasta ja osakeindekseihin sidotuista optioista.

Indeksilainassa tappiomahdollisuus on rajoitettu. Nimellispääoma on aina turvattu, mutta lainassa voi menettää maksetun ylihinnan. Vastaava logiikka toimii myös indeksilainarahastossa, mutta sijoittajan on varsin työlästä selvittää rahastojen ostamien indeksilainojen ehdot ja kesken laina-ajan ostettujen indeksilainojen mahdollinen tuleva kehitys.

Rahasto voidaan periaatteessa rakentaa kuten indeksilainakin siten, että sijoittaja ei nimellisesti kärsisi tappiota riittävän pitkällä sijoitusajalla. Tämän arvioiminen edellyttäisi rahaston ostamien indeksilainojen ehtojen purkamista, mikä ei onnistu ainakaan Ålandsbankenin indeksilainarahaston kuukausikatsauksesta.

Indeksilainan markkina-arvo koostuu kahdesta osasta. Yleensä nollakorkoisen velkakirjan arvo riippuu yleisestä korkotasosta ja sen hinta nousee nimellisarvoonsa eräpäivään mennessä. Pakettiin liittyvien optioiden arvo putoaa nollaan, kun alla oleva osakeindeksi on optioiden toteutushintaa alemmalla tasolla.

Indeksilainarahastonkin tuotto voi siis olla useita kuukausia nollatasolla, mistä se voi nousta osakemarkkinoiden virkistyessä hypähtäen ylöspäin. Päinvastaisessa tilanteessa tuotto voi myös pudota nopeasti, kun osakemarkkinoiden laskiessa optioiden arvosta puhalletaan ilmat pois.

Tuoreimmat osastosta