200008412 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Presidentillistä vienninedistämistä

Julkaistu: 31.3.2000 0:00

Martti Ahtisaari tuli presidenttikautensa aikana tunnetuksi aktiivisena vienninedistäjänä. Kaikkiaan hän ehti toimikautensa aikana tehdä yli kymmenen vienninedistämismatkaa.

Nykyinen tasavallan presidentti Tarja Halonen ei ole vielä ottanut kantaa, kuinka hän aikoo elinkeinoelämän järjestämiin vienninedistämismatkoihin suhtautua.

Ainakin alkajaisiksi Halosen matkaohjelmaan kuuluvat perinteiset valtiovierailut Ruotsiin, Viroon ja Venäjälle. Halonen tosin on jo ehtinyut poiketa tästä perinteestä tekemällä ihkaensimmäisen valtiovierailunsa Chileen.

Elinkeinoelämän edustajat arvioivat eilen Taloussanomissa, että presidentin vienninedistämismatkat jatkuvat aikaisintaan ensi vuonna, jos ylipäänsä ovat jatkuakseen.

Presidentin osallistuminen vienninedistämismatkoille on ollut hyödyllistä erityisesti sellaisissa maissa, joissa valtiovallan rooli elinkeinotoiminnan ohjailijana on ollut keskeinen. Tällaisten maiden määrä on kuitenkin koko ajan vähentynyt. Samassa suhteessa on vähentynyt ja vähenee edelleen myös presidentillisen vienninedistämisen tarve.

Tuoreimmat osastosta