200007081 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viranomaiset ovat tyytyväisiä osakeyhtiölain esteellisyyspykäliin

Jäävääminen riittää, kun luottamushenkilöllä on monia rooleja

29.3.2000 0:00

Ahlströmin entisen pääjohtajan Krister Ahlströmin kolmoisrooli Stora Enson voimalakaupoissa ei oikeusministeriön mukaan anna aihetta lainmuutoksiin, joilla estettäisiin vastaavat tilanteet tulevaisuudessa. Nykyisiä sääntöjä pidetään riittävinä sekä oikeus- että kauppa- ja teollisuusministeriössä.

Lainsäädäntöneuvos Manne Airaksisen mukaan ristiriidat voidaan välttää siten, että samoja henkilöitä ei valita kaikkiin hallituksiin.

-On osakkeenomistajien oma häpeä, jos he ottavat hallitukseen ihmisiä, jotka eivät voi osallistua päätöksentekoon. Järki saa olla mukana myös valinnassa, Airaksinen sanoo.

Voimalakaupoissa Krister Ahlström oli Fortumin ja Stora Enson hallitusten varapuheenjohtaja ja kauppaa järjestäneen investointipankin Merita Corporate Financen hallituksen puheenjohtaja.

-Ahlströmin tapauksessa kiinnostavaa oli se, että hän oli mukana yritysjärjestelyjä toteuttavassa yhtiössä. Voisi luulla, että siinä voi tulla intressikonflikteja, Airaksinen toteaa.

Airaksisen mukaan yritysjärjestelyissä on noudatettu jääväämistä. Suomessa luottamustehtävien henkilövalintoja vaikeuttaa maan pienuus, minkä vuoksi joihinkin tehtäviin on tarjolla vähän sopivia luottamushenkilöitä.

Kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikön ja Fortumin hallituksen jäsenen Erkki Virtasen mukaan nykyiset säännöt riittävät.

-Jos niitä noudatetaan, ne ovat ihan vedenpitävät ja kunnolliset.

Virtasen mukaan Ahlström jääväsi itsensä kaikista Fortumin kokouksista, joissa voimalakauppoja käsiteltiin. Hän ei myöskään saanut asiaan liittyviä papereita.

-Se oli minulle tuntematon asia, että hän oli kauppaa järjestäneen yrityksen hallintoelimistössä. Siitä tiedän sen, mitä olen tiedotusvälineistä lukenut, Virtanen sanoo.

Osakeyhtiölaki säätää esteellisyydestä

Turun kauppakorkeakoulun yhtiöoikeuden professorin Raimo Immosen mukaan osakeyhtiölaki säätelee tiukasti, milloin hallituksen jäsen voi ottaa kantaa itseään koskevaan asiaan. Säännöillä pyritään estämään henkilökohtaisen hyödyn saaminen.

Henkilö on esteellinen, jos hän voi odottaa etua, joka on ristiriidassa yhtiön edun kanssa. Lisäksi kaikkien osakkeenomistajien tulee olla yhdenvertaisia keskenään.

Helsingin kauppakorkeakoulun professorin Matti Rudangon mukaan eturistiriidat on yleensä pystytty välttämään, eikä kenellekään ole syntynyt vahinkoa.

-Moniroolista jää kuitenkin helposti vaikutelma, että henkilöllä on ollut mahdollisuus epäasianmukaiseen vaikuttamiseen. Ongelmia syntyy, jos ei löydy toista pätevää tai sopivaa, jolloin joudutaan siihen, että jääviydestään huolimatta sama henkilö joutuu hoitamaan asian, Rudanko toteaa.

Tampereen yliopiston yhtiöoikeuden professori Risto Nuolimaa kertoo juristin neuvoksi sen, että epäselvissä tapauksissa henkilön kannattaa jäävätä itsensä.

-Jos monet ovat esteellisiä eikä varajäseniä ole, kannattaa miettiä, olisiko tarkoituksenmukaista viedä asia yhtiökokouskäsittelyyn, Nuolimaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?