200009257 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nettiyrittäjät nousivat Ison-Britannian rikkaimpien listalle

Julkaistu: 28.3.2000 0:00

Lontoo Britannian tuhannen rikkaimman joukkoon mahtuu yhä enemmän internetin ja teknologian parissa rikastuneita. Sanomalehti Sunday Timesin vuosittain kokoaman listan mukaan nettiväki on kartuttanut omaisuuttaan hurjimmin viime vuoden aikana.

Muutos on suuri etenkin nuorten miljonäärien joukossa. 60 rikkaimmasta alle kolmekymppisestä peräti 31 on ansainnut omaisuutensa telekommunikaation, tietokoneiden tai internetin parissa. Aikaisemmin nuorten kärkipaikkoja pitäneet poptähdet, mallit ja urheilijat ovat menettäneet otettaan, vaikka heitäkin on listalla vielä 18.

Nuoren polven rikkaista harva on enää perintökalleuksien varassa: vain seitsemän 60 varakkaimmasta on saanut omaisuutensa kuulumalla oikeaan sukuun. Tätä joukkoa edustavat muun muassa prinssit William ja Harry.

Nuorista nettirikkaista tällä hetkellä puhutuin on Martha Lane Fox, 27, joka perusti lastminute.comin yhdessä Brent Hobermanin kanssa. Äskettäin pörssiin listautuneen lastminute.comin osakkeiden arvo on heilahdellut jyrkästi.

Nuoresta polvesta eniten rahaa netissä on kuitenkin takonut ClaraNETin perustaja Charles Nasser, 30. Hänen omaisuutensa arvo on tällä hetkellä lähes kolme miljardia markkaa.

Pelimiehet ottivat netistä osansa

Britannian tuhannesta rikkaimmasta yli 700 on hankkinut omaisuutensa omalla yrittämisellään. Näiltä pelimiehiltä (naisia tuhannen kärkeen mahtuu vain 64) ei internetkään ole jäänyt huomaamatta.

Netti on kartuttanut maan pidetyimmän bisnesmiehen Richard Bransonin omaisuutta tuntuvasti. Hän on nyt kaksi kertaa rikkaampi kuin vuosi sitten ja koko listan kolmonen. Omaisuutta on Sunday Timesin arvion mukaan jo 23 miljardia markkaa.

Internetin imussa myös kreikkalainen Stelios Haji-Ioannou on noussut viimevuotiselta 124. sijaltaan 44:nneksi.

Maan rikkaimman paikka kuuluu yhä ruotsalaiselle pakkausbisneksessä rikastuneelle Hans Rausingille. Hän nousi viime vuonna kakkospaikalta ykköseksi ohi lordi David Sainsburyn, joka on nyt pudonnut neljänneksi. Lordin ja hänen perheensä omistama supermarketketju J Sainsbyrys on kärsinyt kilpailussa markkinajohtaja Tescoa ja amerikkalaisen Wal-Martin ostamaa Asdaa vastaan.

Ulkomaalaiset ohi kuningattaren

Sunday Timesin listan kymmenestä kärkipaikasta neljä menee syntyperältään ulkomaalaisille. Ruotsalaista Rausingia lukuun ottamatta he toimivat yhä aktiivisesti yritystensä johdossa Britanniassa.

Intialainen Lakshmi Mittal johtaa teräskonserniaan. Äskettäin brittikansalaisuuden saaneet intialaissyntyiset veljekset Sri ja Gopi Hinduja puolestaan ovat huomanneet internetin imun. He ovat rikastuneet monien alojen kaupankäynnillä, mutta tulevaisuuden visioissa välkkyvät Intian kasvavat sähköiset markkinat. Listan yhdeksäs, ranskalainen Philippe Foriel-Destezet johtaa menestyvää rekrytointiyritystä Adeccoa.

Kuningatar Elisabet on maansa 106:nneksi rikkain. Jos hänen hallussaan olevat palatsit ja kruununjalokivet luettaisiin hänen henkilökohtaiseen omaisuuteensa, hän olisi koko Euroopan rikkain. Kruunun omaisuus on yli 130 miljardia markkaa, mutta kuningattarella itsellään on vain 2,7 miljardin arvosta mammonaa.

Tuoreimmat osastosta