200009469 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kameroiden kuningas tukee tiedettä ja taidetta

Julkaistu: 28.3.2000 0:00

Göteborg Monet yritykset pyrkivät kohottamaan profiiliaan jakamalla stipendejä ja tukemalla taidetta tai tutkimusta. Harva kuitenkaan onnistuu siinä yhtä hyvin kuin ruotsalainen kameranvalmistaja Hasselblad.

Maailmankuuluksi kehittyneen kameratehtaan Göteborgiin vuonna 1941 perustanut Victor Hasselblad oli paitsi keksijä, myös mainetta niittänyt luontokuvaaja.

Hasselblad sponsoroi valokuvataidetta ja luonnontieteitä jo elinaikanaan, ja testamenttasi lopulta koko omaisuutensa näiden kahden intohimonsa tukemiseen.

Vuonna 1979 perustettu Hasselblad-säätiö jakaa vuosittain satojentuhansien markkojen arvosta stipendejä ja apurahoja ja ylläpitää valokuvataiteen keskusta Göteborgin taidemuseon yhteydessä.

Säätiö toimii erillään kamerayhtiö Hasselbladista, jonka omistaa sveitsiläinen UBS Capital -pankki nykyään.

Siitä huolimatta Hassel-blad-apurahat ja palkinnot liitetään nimenomaan kuuluisaan kameramerkkiin.

Sherman vierailee Hasselblad Centerissä

Hasselblad-säätiön tunnetuin tuote on vuosittain jaettava valokuvataiteen palkinto, joka kuuluu maailman arvostetuimpiin.

Noin 350 000 markan suuruisen palkinnon vastaanotti viimeksi amerikkalainen valokuvataiteilija Cindy Sherman.

Julkisuutta yleensä karttava Sherman haki palkintonsa henkilökohtaisesti Göteborgista muutama viikko sitten.

Samalla Hasselblad Centerissä alkoi Shermanin tuotantoa esittelevä laaja näyttely, joka on harvinaista herkkua Pohjoismaissa.

Cindy Sherman on postmodernin valokuvauksen keskeinen nimi. Hänet tunnetaan etenkin naisen eri rooleja kuvaavista, lavastetuista valokuvista, joissa hän esiintyy itse eri hahmoiksi naamioituneena.

Shermanin taidetta on pysyvästi esillä muun muassa New Yorkin modernin taiteen museossa ja Lontoon Victoria- ja Albert-museoissa.

Cindy Shermanin valokuvanäyttely Göteborgin Hasselblad Centerissä 24.4. asti. Avoinna ti-pe klo 11-16, ke klo 11-21, la-su klo 11-17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?