200001056 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perusteknokraatti postimies

25.3.2000 0:00

Postin tuleva pääjohtaja Jukka Alho, 47, tunnustaa kirjoittavansa perin harvoin perinteisiä kirjeitä. Hän kuitenkin luottaa siihen, että muut kirjoittavat, vaikka uusia sähköisiä palveluja tulee tuutin täydeltä joka kotiin.

Alhon mukaan tilastot todistavat vanhanaikaisten kirjeiden suosiota. Postin kirjekuljetusten määrä kasvaa, ja kasvuluvut ovat samansuuruisia kuin lankaliittymistä soitettujen puheluminuuttien kasvuluvut. Molempien kasvuprosentti on vuosittain viiden prosentin kieppeillä.

Puheluminuutteja kertyy mobiiliverkosta huolimatta, koska internetin käyttö kasvaa. Internet tuo myös Postille uusia kuljetuksia, koska esimerkiksi sähköiset kaupat tarvitsevat jonkun kuljettamaan tilaukset perille.

-Yrityselämässä kirje on tärkeä edelleen. Sähköposti ei ole korvannut kirjettä, mutta se on tuonut valtavan määrän uudentyyppistä, vuorovaikutteista nopeaa viestintää, Alho sanoo.

Alho on nykyisin entisen Helsingin Puhelimen eli Elisa Communicationsin varatoimitusjohtaja. Hän tuntee sähköiset palvelut, puhelimet ja kännykät perin pohjin. Sen huomaa viimeistään, kun hän muistaa Postin uudehkon sähköisen tuotteen, e-kirjeen, ja innostuu kertomaan siitä.

-Se on erittäin hyvä ratkaisu. Sitä ei vielä tiedostakaan, ellei siihen ole perehtynyt. Firmat voivat lähettää oman postinsa internet-tyyppisesti ja kuitenkin se kannetaan kotiin selkeänä dokumenttina. Se on yllättävän hieno keksintö.

Alho on työskennellyt Elisa Communicationsissa parikymmentä vuotta, jona aikana HPY on muuttunut yhdistyksestä yhtiöksi ja sen jälkeen vielä pörssiyhtiöksi. HPY:n muodonmuutosta hän kuvaa uransa hedelmällisimmäksi ja mielenkiintoisimmaksi kokemukseksi.

-Kun minua kysyttiin Postiin, ensimmäinen ajatus oli se, ettei minulla ole pohjimmiltaan mitään syytä olla edes vakavasti kiinnostunut, koska kaikki mielenkiintoisen työn elementit - kuluttajasektori, multimedia, tytäryhtiö Comptelin kasvattaminen, kansainvälistämispuuhat, teknologia, tutkimus ja tuotekehitys - ovat tässä tänään.

Uteliaisuus alkoi kuitenkin kasvaa ja Alho totesi, että Posti voisi sittenkin olla mielenkiintoinen haaste. Perehtyessään Postiin hän löysi tarjotusta tehtävästä nykyisen työn elementtejä.

-Esimerkiksi e-kirjeen kehittämisessä Suomi on erittäin pitkällä. Tämäkin toimiala on paljolti osaamistoimiala. Tulevaisuudessa näitä elementtejä syntyy enemmän ja enemmän. Varmasti uuden teknologian kehittäminen vaatii uudentyyppistä väkeä myös Postiin.

Parhaillaan Posti järjestää kansainvälistä yhteistyötä ja yrittää sopeutua informaatioyhteiskunnan trendeihin. Viime vuonna yhtiö aloitti logistiikkamarkkinoilla yhteistyön kansainvälisen ASG-konsernin kanssa.

Alho varoo kuitenkin pohtimasta ääneen Postin tulevaisuutta. Omasta mielestään hän ei vielä tunne yhtiötä tarpeeksi hyvin.

-Maailma on täynnä potentiaalisia yhteistyökeskusteluja. Kaikenlaisia yhteistoimintajärjestelyjä täytyy tietysti tutkia koko ajan, mutta minun ei tarvitse kommentoida niitä.

Jukka Alhon käsityksen mukaan Postissa on muutama suhteellisen hitaasti kehittyvä liiketoiminta-alue. Yhtiön asema yhteiskunnassa sen sijaan muuttuu nopeasti.

-Posti voi pysyä yhteiskunnan muutoksessa mukana paremmin tai huonommin. Jos se haluaa pysyä mukana, täytyy toimia nopeasti.

Koko Suomessa pystytään säilyttämään Postin peruspalvelut ja kehittämään niitä. Siitä Alho on varma. Se on hänen lähtöolettamuksensa, jonka kanssa hän ei suostu leikkimään tai spekuloimaan.

Alhon mielestä julkisuudessa on keskusteltu Postista tunteenomaisin sävyin. Posti kantaa postin edelleen kotiin myös syrjäseuduilla.

-Koko Suomen kattava verkosto on Postin kilpailuetu muihin nähden, Alho perustelee.

Silti Posti toimii tulevaisuudessa normaalin liikeyrityksen periaattein, eikä noiden kahden tavoitteen toteuttaminen ole Alhon mukaan ristiriidassa keskenään. Peruspalvelut ja tulos on joka tapauksessa pakko nivoa yhteen, koska yhtiö toimii markkinaympäristössä.

-Jos on sellaisia velvollisuuksia, joita ei saada millään kannattavaksi, on mietittävä, mikä on valtiovallan ja yhteiskunnan rooli kannattamattoman tehtävän tukemisessa ja hoitamisessa. Sen näyttää tulevaisuus.

Ainakaan vielä valtio ei ole esitellyt valmista suunnitelmaa Postin listaamisesta pörssiin, ja sellaisen harkinta kuuluu omistajalle. Joidenkin eurooppalaisten postien listaaminen pörssiin on edennyt. Saksan postin suunnitelmat listauksesta ovat pitkällä, ja Hollannin posti on listattu.

-Listauskelpoisella yhtiöllä täytyy olla selkeä kasvunäkymä ja visio. Niiden asioiden täytyy olla kunnossa, jos omistajat päättävät listautumisesta.

Postin nykyinen pääjohtaja Asko Saviaho jää eläkkeelle vuoden kuluttua. Alho Postin pääjohtajana kesäkuussa. Hän luonnehtii itseään perusteknokraatiksi, jolla on monipuolinen ammattijohtajaote. Haasteeksi hän kuvaa muutostilannetta, joka on käynnissä Suomessa ja kansainvälisessä posti- ja kuljetustoiminnassa ja niihin liittyvissä informaatioteknologiassa, sähköisessä kaupankäynnissä ja niiden vaikutuksissa.

-Uskon, että uuden kehittäminen heijastuu väkisinkin työstäni. En malta olla pitämättä näppejäni erossa uuden kehittelystä tai siihen liittyvien strategioiden kehittelystä. Sen luulisi näkyvän työssäni jotenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?